Проф. Марин Георгиев:Ракът на простата открит в ранен стадий, е 100% лечим
Секция: Здраве
27 Ноември 2022 18:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Марин Георгиев:Ракът на простата открит в ранен стадий, е 100% лечим

/КРОСС/ Ракът на простатата е второ по честота заболяване при мъжете в света с 1,4 млн. диагностицирани през 2020 г. У нас за същата година има 5000 души с тази диагноза. Това каза проф. Марин Георгиев - председател на Българското урологично дружество.

Данните показват, че през същата година ракът на простатата е четвъртият най-често срещан рак в Европа и най-често диагностицираният рак в България.

Проф. Георгиев обясни, че заболяването открито в ранен стадий, е 100% лечимо. Той заяви, че методите за лечение са с нови технологии, а след операция качеството на живот се връща в състоянието преди заболяването.

Проф. Георгиев отбеляза и че тестът за рак на простата е кръвен, струва от 15 до 18 лв. и че не бива да се чакат симптоми, за да се пристъп към лечение.

Един от неговите пациенти Пламен Бинев обясни, че при него ракът на простата е започнал със симптоми, което го прави нещо като късметлия. Той преминава лечението и сега вече е на 100% здрав, казва самият той.

Проф. Георгиев призова за превенция и по-малко страх от изследванията. Той припомни, че мъжете над 50-годишна възраст подлежат на задължителен профилактичен преглед през две години при личните лекари. За тях е предвидено и изследване на маркер в кръвта - простатно-специфичен антиген (PSA), което се поема от НЗОК.

За мъжете между 40 и 45 г. е препоръчително да се определи изходно PSA ниво, за да се инициира адаптирано към риска проследяване на здравословното им състояние. Данните показват, че този скрининг намалява с 21% смъртността от заболяването.

„PSA е най-използваният биомаркер при рак на простатата и е неотменна част от контрола на заболяването - от поставянето на диагнозата, през проследяване ефекта на лечението, до установяването на прогресия", каза проф. Георгиев.

На 3 ноември официално бе поставено началото на информационната кампания за рака на простатата „Заедно срещу рака на простатата", която тази година се провежда под мотото „Моето здраве е моя отговорност".