Италия обяви извънредно положение на остров Иския. Откриха втора жертва (Обновена)
Секция: СВЯТ
27 Ноември 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италия обяви извънредно положение на остров Иския. Откриха втора жертва (Обновена)

/КРОСС/ Жертвите на свлачището на италианския остров Иския са вече две. Издирват се още 10 души.

В къща, затрупана от свлачището, бе открито тяло на 5-6 годишно момиченце, което трябва да се идентифицира.

Издирват се родителите му и двете му сестри, както и други изчезнали, сред които се предполага, че има и българка.

Момиченцето е втората жертва, след  31-а годишната жена -  местна жителка, която беше открита по-рано. 

Италианското правителство обяви днес извънредно положение на остров Иския срещу южния град Неапол, пострадал вчера от голямо свлачище, при което загина един човек, а около десет изчезнаха, предаде Франс прес.

На извънредното заседание на кабинета, каквото се свиква за въвеждането на извънредното положение, бе отпуснат и първи пакет от спешна финансова помощ в размер на 2 милиона евро, уточни министърът на гражданската защита Нело Музумечи.

На полуострова често се въвежда извънредно положение след земетресения, вулканични изригвания или бедствия, свързани с лошо време, тъй като този режим предвижда ускорена процедура за мобилизиране на финансови средства и ресурси на организации като гражданската защита за спешна намеса или създаване на центрове за настаняване.

Казамичола Терме, балнеокурорт с 8000 жители през зимата, разположен на остров Иския недалеч от Капри, пострада през 2017 г. от земетресение, което отне живота на двама души. В край на 19-ти век градчето било изцяло разрушено от много по-мощно земетресение.

Над 200 служители от гражданската защита и силите на реда все още издирват десетината изчезнали, а стотици доброволци продължават да разчистват улиците в курорта.

Останки от коли и автобуси, смазани от мощния поток от кал и камъни, се виждат навсякъде сред булдозерите, които проправят път за достъп до сградите, колите и магазините.

Издирването на изчезнали от свлачището на италианския остров Иския в Неаполския залив продължи през цялата нощ. 

В списъка на изчезналите фигурира 58-годишната българка Николина Благова, омъжена за местен жител. Сред издирваните има и семейства с деца.  Откриването им е много трудно поради огромните количества кална земна маса и скални отломъци срутили се от планината Епомео върху селището Казамичиола терме и стигнали чак до морето.