Антиамерикански митинг в Лайпциг прерасна в сблъсъци с полицията, пише в. "Билд"
Секция: СВЯТ
27 Ноември 2022 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антиамерикански митинг в Лайпциг прерасна в сблъсъци с полицията, пише в. "Билд"

/КРОСС/ Близо 900 души участваха вчера в антиамериканска демонстрация в източногерманския град Лайпциг, приключила с арести на активисти и сблъсъци с полицията. Това пише днес в. "Билд ам зонтаг", цитиран от ТАСС.

Акцията под лозунга "Ami go home!" ("Американци, вървете си у дома!") се е състояла пред консулството на САЩ и сграда на Федералния административен съд. Протестиращите - основно от десни партии - настоявали за изтегляне на американските войски и ядрени оръжия от територията на Германия. Активистите развявали между другото германски и руски знамена. В началото организаторите са съобщили за 15 000 участници. 

Успоредно с това представители на леви сили са провели в Лайпциг контрадемонстрация, която според неделното издание на "Билд" ускорило приключването на митинга на десницата. Според служители на реда контрапротестът бил "доста по-голям" от демонстрацията на десницата. По данни на полицията по време на контрадемонстрацията имало също седящи стачки и безредици, гърмели са пиратки. 

Наложи се полицията да задържи някои активисти. Образувани са над 10 наказателни дела по обвинения в съпротива и нападения срещу служители от правоохранителните органи, обиди, използване на символи на забранени организации, нанасяне на телесни повреди, принуда и нарушения на закона за масовите прояви, пише вестникът.

Според него става дума за най-мащабната полицейска операция в Лайпциг тази година. За целта били поискани подкрепления от силите на реда в съседни провинции, например Бавария, както и от федералната полиция. На мястото бил изпратен конен отряд, правоохранителите разполагали с високоговорители, водни оръдия и държали в готовност полицейски хеликоптер.