Борислав Сарафов: В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Ноември 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Сарафов: В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги

/КРОСС/ В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги. Мигрантите, които желаят да преминат към Западна Европа, търсят услугите на съответните брокери. Това каза директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Мигрантите оставят пари от порядъка на 4, 5, 6 хиляди евро в офиси или магазини по системата „Хавала“. Тези суми се отблокират, когато мигрантът стига до определеното място и оттам се изпраща видеоклип или се обажда по телефона, че е пристигнал, за да може парите да бъдат отблокирани на съответните организатори в Турция, обясни той.

Сарафов определи каналджийството като високо организирана престъпна дейност, осъществявана от много хора, които имат различни функции, всеки в неговата си област. Те са организирани по начин, по който осъществяват контакти с международните си партньори, основно в Турция и другите страни по трасето, каза той.

По думите му на трафика с мигранти у нас се противодейства трудно, защото не се работи по тази линия. Българските служби разследват не каналджиите, а мигрантите, посочи още Сарафов. „В момента МВР се бори с последствията, а не с причините“, смята той.

Присъдите според директора на НСС трябва да бъдат много по-строги, но това не зависи от МВР или от прокуратурата. Размерът на наказанията се определят от тежестта на извършеното престъпление, добави той.

Сарафов призова прокуратурата да искат възможно най-строгите и ефективни присъди.

„Панацеята не е наказанията да са строги, а да са неизбежни“, смята Сарафов.

В момента най-видимите дефекти в охранителната и правораздавателна система са именно в МВР. „Апелирам българските полицаи да не бъдат използвани като камикадзета при изпълнение на техните задължения“, призова Сарафов.

Червената светлина за влизане на България в еврозоната и „Шенген“ е и заради тези проблеми, смята зам.-главният прокурор.