Министър Стоянов: Стокообменът ни с Япония надхвърля 300 млн. щ. д.
Секция: ИКОНОМИКА
28 Ноември 2022 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Стоянов: Стокообменът ни с Япония надхвърля 300 млн. щ. д.

/КРОСС/ През 2021 г. стокообменът ни с Япония надхвърля 300 млн. щ. д., като отбелязва увеличение от над 30%. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на японския бизнес у нас. Дискусията е част от инициативата „закуска с инвеститори“, като целта е в неформална обстановка представителите на чуждестранните компании да представят пред ресорния министър проблемите и плановете си за развитие. В срещата участие взе и посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хироши Нарахира.

„Япония е приоритетен търговско-икономически партньор на България и има огромен потенциал за развитие на двустранните ни взаимоотношения“, посочи министър Стоянов. По думите му високите стандарти на японския пазар и отдалеченото му географско положение налагат българските фирми да разработват продукти с високо качество, които да бъдат конкурентни на него. Наблюдава се завишен интерес към български екологично чисти и здравословни продукти.

В ход са японски проекти в България на обща стойност 320 млн. лв., които осигуряват близо 7000 нови работни места, стана ясно по време на срещата. „Сигурен съм, че можем да привлечем повече японски инвестиции в страната ни и това е една от целите на тези срещи“, каза още Никола Стоянов. Той заедно с японския посланик Хироши Нарахира се обединиха около мнението, че е налице неизползван потенциал за съществено увеличение на инвестициите. Дипломатът благодари за инициативата и изрази очакване в близко бъдеще интересът към страната ни да расте. 

Дискусията се организира от Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Посолството на Япония у нас и Японско-българската търговска камара.