Медведев: Бракът между Съединените щати и Европа има всички шансове да завърши с мръсен скандал и мрачна подялба
Секция: Русия
28 Ноември 2022 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медведев: Бракът между Съединените щати и Европа има всички шансове да завърши с мръсен скандал и мрачна подялба

/КРОСС/ Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев смята, че заради действията на САЩ съюзът на Вашингтон с Брюксел може да завърши със скандал и „подялба на собствеността". Но, добавя той, Европа едва ли ще има смелостта да го направи.

„Изглежда, че бракът между Съединените щати и Европа има всички шансове да завърши с мръсен скандал и мрачна подялба на съвместно придобито имущество", написа той в понеделник в канала си в Telegram. Причината за това, според политика, е демонстративният отказ на САЩ от своите задължения.

"Вашингтон дори не мисли за споделяне на печалбата. Напротив, той отнема последното нещо от възрастен партньор и го присвоява за себе си без ни най-малко колебание", каза заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Федерацията заяви, че мнението на американските партньори не се интересува от това.

Както обясни Медведев, „колкото по-нататък, толкова по-активно Съединените щати създават условия на своя територия за бърза интеграция на водещи европейски компании в тяхната икономика": система от субсидии и данъчни стимули ги насърчава да станат инвеститори в Новия свят, забравяйки за интересите на Европа.

"Америка също така силно насърчава клиентите си да купуват това, което е произведено в САЩ, от електрически автомобили до горещи потребителски стоки. Бизнесът си е бизнес, той се движи не от политическата лудост, която е обхванала здраво Европейския съюз, а от собствената си полза. Поради санкционната война, обявена на Русия, европейските компании виждат все по-малко възможности за себе си да работят нормално в собствените си страни. Руският пазар е затворен. Китайският пазар е плътно натъпкан с неговите стоки. Но Америка чака европейски компании", добави Медведев.

Според Медведев Европа може "решително да скъса" с нечестните партньори и да започне нов, свободен живот, да го изгради самостоятелно и независимо. "Но едва ли европейските страни ще имат достатъчно решителност за това", прогнозира Медведев.