Стефан Янев след консултациите при президента: Ако имаме покана за диалог от други партии, ще участваме
Секция: ПОЛИТИКА
28 Ноември 2022 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефан Янев след консултациите при президента: Ако имаме покана за диалог от други партии, ще участваме

/КРОСС/ Приключи срещата на президента Румен Радев с ПГ на „Български възход". След разговорите лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира, че формацията е готова за диалог с всички партии за съставяне на правителство. По думите му въпросите от дневния ред на обществото се решават чрез смислен диалог, взаимодействие между партиите и излъчване на коалиционно мнозинство.

"Приоритетите са инфлацията, цената на живота, предсказуемостта, образованието, здравеопазването, социалната и демографска политика. Всички партии, които желаят да имат принос към тези неща в коалиционното споразумение, са добре дошли", изтъкна Стефан Янев.

Според него има потенциал за политически диалог, който да доведе до формиране на кабинет.

"Имаме една единствена червена линия - българският национален интерес. В условията на война на километри от нас и на противопоставяне и разделяне на геополитическите пластове, ако ние като политическа класа се занимаваме с дребнотемия и не се заемем с важното за българските граждани, значи не оценяваме добре ситуацията. Историята показва, че когато се появи думата война, дребонотемията се заравят и трябва диалог. Винаги има време да осигурим още зрелища, сега на дневен ред е хлябът", заяви Янев.

Стефан Янев не коментира с кого е готов да се коалира и при какви условия. Според него има потенциал за съставяне на правителство с всеки един от мандатите.

Ако се стигне до трети мандат и той отиде при "Български възход", от партията ще започнат разговори с втората най-малка група в парламента - "Демократична България" и след това във възходящ ред и с останалите политически сили.

"Ще водим диалог с всички на базата на търсене на приоритетни конкретни решения, които да са в основата на евентуално коалиционно споразумение", каза още Янев.

С тази среща президентът Румен Радев завърши консултациите с парламентарните сили в 48-ия парламент преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет.