Иво Христов: Смартфонът знае за нас повече, отколкото сами знаем за себе си
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Ноември 2022 19:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иво Христов: Смартфонът знае за нас повече, отколкото сами знаем за себе си

/КРОСС/ „Шпионският софтуер „Пегас“ е открит от група разследващи журналисти през лятото на 2021 г., като след подробно разследване се установява, че около 50 000 телефона са проникнати от него. Сред тях – такива на опозиционери, адвокати, водещи политици и бизнесмени в много страни, включително европейски. Най-трагичният случай, свързан с „Пегас“, е убийството на Джамал Хашоги – саудитският опозиционен журналист, който е бил разработван чрез софтуер „Пегас“, придобит от саудитската държава на цена около 50 милиона долара.“

Това заяви Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D) при откриването на конференцията „Случаят „Пегас“: Как технологиите проникват в личното пространство и превземат демокрациите ни“. Събитието бе организирано от евродепутата и EURACTIV Bulgaria.

В конференцията участие взеха Венцислав Катинов, служебен заместник-министър на вътрешните работи, Петър Кирков, национален координатор по киберсигурност, Мирослав Стефанов от Българската асоциация на етичните хакери, Йерун Ленарс, председател на парламентарната анкетна комисия в ЕП, разследваща използването на "Пегас", Гилем Жиро, експерт по подслушване и наблюдение и бивш член на френската Дирекция за териториално наблюдение, автор на книга по темата, Никос Андрулакис, евродепутат, обект на наблюдение от страна на Националната разузнавателна служба на Гърциякакто и Спирос Сидерис, главен редактор на EURACTIV Гърция. Събитието бе модерирано от главния редактор на EURACTIV България Георги Готев. 

„Комисията, която бе създадена в Европейския парламент, осъществи множество проучвателни мисии в отделни европейски страни – Кипър, Гърция, Полша, Унгария. Тя констатира, че 14 европейски държави са се сдобили легално със софтуера „Пегас“. Не е известно колко други го притежават, без да го обявяват, тъй като темата е деликатна. Софтуерът е разработен с цел борба с тероризма“, уточни Иво Христов. 

Евродепутатът изрази мнение, че възникват много въпроси – каква е гаранцията, че държавата, която го придобива, ще го опази; лесно ли е да се клонира технически такъв софтуер; лесно ли е да попадне в частни ръце и др. 

По думите на Христов, „Пегас“ има ред коварства и е показателен за всички софтуери от ново поколение, тъй като не е единственият, който притежава тези качества:

„Това са т.нар. „zero-click capabilities”, т.е. не е необходимо да направите нещо, за да започнат да ви подслушват. Достатъчно е да получите пропуснато обаждане (говори се, че най-често се случва чрез приложението WhatsUp, но може и чрез други), за да бъде хакнат вашият телефон“, поясни българският евродепутат. 

Иво Христов каза още: „Софтуерът „Пегас“ и подобните на него осигуряват достъп не само до настоящето, но и до миналото ни, тъй като може да се проследи и историята, натрупана в телефона, снимките и прочее.“

Според Христов „Пегас“ променя обществения климат, обществените нагласи и мотивацията на хората, които участват в обществения живот:

„Дори и да не бъде успешен даден опит за подслушване, човек подхожда по различен начин, когато мисли или допуска, че е проследяван, и по съвсем друг, когато счита, че комуникацията му е сигурна.“

Евродепутатът допълни, че са налице редица данни за управляващи партии, които купуват софтуера „Пегас“ с цел политическа употреба срещу своята опозиция, а в Полша и Унгария софтуерът е употребен срещу негов конкуренти вътре в управляващите партии.

„Необходим е принципен подход, а не конюнктурен (конюнктурният рано или късно се обръща срещу нас). За съжаление, добри европейски практики в сферата няма. Трябва да се изработи европейско законодателство, което да укрепи националните такива. Навсякъде държавни органи се занимават с контрола и регулирането на този тип. материя, но тъй като те са под шапката на някое действащо правителство, то този контрол рядко е ефикасен. В проектодоклада на Европейския парламент се казва, че европейските институции, с изключение на Европейския парламент, практикуват „омерта“, каза още Иво Христов.

В рамките на конференцията заместник-министър Катинов обяви, че в началото на годината Прокуратурата е образувала проверка по изнесените данни за софтуера „Пегас“, която се извършва в пряко взаимодействие с ГДБОП, която проверка все още не е приключила. Той каза, че към момента употреба на софтуера „Пегас“ в България не е установена, като посочи, че това не означава, че няма. 

Заместник-министърът каза още, че политиката на България за киберсигурността е в съответствие с тази на ЕС. По думите му, софтуерът „Пегас“ е само върхът на айсберга, тъй като частният пазар за технологии процъфтява. Катинов посочи, че използването на шпионски софтуер не е ново явление, а индустрията е оценявана на 12 млрд. долара. За периода 2012-2021 г. 74 държави са закупили подобни технологии, а десетки фирми са базирани в Европа, САЩ и Израел.

„Разкритията за „Пегас“ показват, че се намираме в една нова и не толкова удобна реалност, в която сложни шпионски инструменти се продават на свободния пазар. Има необходимост от подобряване на регулацията и повишаване прозрачността в сектора“, смята Венцислав Катинов.

По думите на националния координатор по киберсигурност Петър Кирков, когато инструмент като „Пегас“ се използва неоторизирано, това е поредна заплаха за киберсигурността. 

„Трябва да работим по отношение на регулациите, за да можем да повлияем на този аспект. Една такава регулация е Директивата за минимални изисквания за мрежова и информационна сигурност, която всеки момент ще влезе в сила и ще бъде транспонирана в българското законодателство. Работим и по т.нар. Cyber Resilience Act, който адресира всички продукти на пазара с цифров елемент в тях – всички „умни“ устройства, които ползваме. Чрез него Европейската комисия ще постави минимални изисквания към производителите по отношение на устройствата, които те предлагат на пазара, както и по отношение на начина, по който адресират възможната поява на уязвимости в тези продукти“, каза още Кирков.  

Според Мирослав Стефанов от Българската асоциация на етичните хакери доста държави вече разполагат с киберармии: „Те се занимават със защита, както, например, ВВС, сухопътните армии и прочее. В Китай числеността на тази киберармия е 12 000 души. Това са хора, които наблюдават кой използва въпросните кибероръжия, каквото е и софтуерът „Пегас“, изготвят анализи и прочее. Това им помага да бъдат в течение какво, къде се използва и от кого. И когато нещо се случи, те са готови. В това отношение България има да наваксва“, категоричен бе Стефанов. 

Главният редактор на EURACTIV Гърция, който също е бил следен с шпионски софтуер, отправи апел към политиците – да не допускат компромиси по въпроса за защитата на личните свободи и правата на човека.

„Не защитавайте лидери или правителства с цел партийна изгода. Имате задължение към гражданите, които представлявате и които гласуват за вас. Демокрацията и върховенството на закона трябва да са вашето знаме. Не знамето на вашите партии и вашата власт“, завърши изказването си Сидерис.