Прокуратурата се самосезира за незаконна сеч край Своге
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Ноември 2022 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата се самосезира за незаконна сеч край Своге

/КРОСС/ Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и образува преписка по телевизионно разследване за изсечена гора и изчезнал дървен материал, в който се описват закононарушения, включително и престъпление във връзка с констатирана незаконна сеч в горски райони на град Своге, съобщиха от прокуратурата.

Държавното обвинение отбелязва наличието на данни, че е установено от служители на Регионалната дирекция по горите - град София несъответствие между обема на дървесината, добита от фирма въз основа на позволително за сеч в съседна държавна гора, и реално експедираната с превозни билети дървесина от титуляра на разрешителното. Сезирана е компетентната прокуратура, за да прецени има ли извършено престъпление.

Прокуратурата е ангажирала директора на Изпълнителната агенция по горите за преценка относно спазване на изискванията на закона в конкретния случай, както и с оглед предприемане на всички законоустановени действия в защита на държавния и обществен интерес.

Преди два дни служители на Регионална дирекция по горите - София установиха 285 броя отсечени дървета, бял бор при извършена проверка през вчерашния и днешния ден в частна гора землището на село Огоя, което се намира в община Своге, София област. Преписката за разкритото нарушение ще бъде предадена на прокуратурата.