Министър Никола Стоянов: Сектор туризъм формира над 10 млрд. лв. от БВП на страната
Секция: Туризъм
30 Ноември 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Никола Стоянов: Сектор туризъм формира над 10 млрд. лв. от БВП на страната

/КРОСС/ Общият принос на туристическия сектор към БВП на страната от хотелиерство и ресторантьорство, по данни на Световния съвет за пътуване и туризъм, възлиза на над 10 млрд. лв. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемонията по връчване на Годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. През изминалата година, по данни на същата организация, отбелязаният ръст в сектора е над 20%.

„В дни на толкова предизвикателства, трябва да осъзнаем колко важен е този сектор за икономиката ни. Затова и имате пълната ми подкрепа и Ви уверявам, че в мое лице винаги ще срещнете съдействие и желание за диалог“, подчерта министър Стоянов. По думите му туристическите аташета зад граница също са натоварени със задачата активно да популяризират възможностите за туризъм в страната ни и привличането на нови инвестиции в сектора. Той обърна внимание и на всички изпитания, породени от ковид-кризата, които силно се отразиха на сектора. „Показахте, че имате силите, уменията и адаптивността да преминете през предизвикателство, което никой не бе очаквал“, обърна се той към заетите в туристическия сектор и ги поздрави за резултатите, които постигат.

Министър Стоянов връчи наградата в категорията за най-добър петзвезден бизнес хотел на 2022 г.” на Гранд хотел Милениум София.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, председателят на УС на Българската хотелска и ресторантьорска организация Георги Щерев и др.