Столтенберг се страхува от победата на Русия в Украйна: НАТО не може да позволи на Путин да победи
Секция: Анализи
30 Ноември 2022 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столтенберг се страхува от победата на Русия в Украйна: НАТО не може да позволи на Путин да победи

/КРОСС/ Не можем да позволим Путин да победи. Това ще покаже на авторитарните лидери по света, че могат да постигнат целите си чрез военна сила и да направят света по-опасно място за всички нас. Така че е в интерес на нашата сигурност да подкрепим Украйна, това заяви вчера генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция на първия ден от срещата в Букурещ на външните министри на държавите членки на организацията.

Генералният секретар на НАТО Столтенберг обяви, че алиансът няма да позволи Русия и Путин да спечелят.

Ще бъде ужасна зима за Украйна, така че работим за увеличаване на нашата подкрепа. Съюзниците от НАТО доставиха генератори и резервни части, за да помогнат на Украйна да възстанови разрушената си енергийна инфраструктура. Щетите от ракетните удари по Украйна са колосални, НАТО възнамерява да мобилизира допълнителна помощ за Украйна. Ако Русия победи, светът ще трябва да плати висока цена.

Сега светът плаща висока цена, докато САЩ и НАТО инвестират в продължаване на войната. А Русия я спира, и да! със сигурност ще победи.

Намираме се в разгара на война и следователно не можем да направим нищо, което би могло да подкопае единството на партньорите от алианса в тяхната готовност да предоставят на Украйна военна, хуманитарна и финансова подкрепа", подчерта генералният секретар на НАТО.

Столтенберг също призова за доставка на допълнителни системи за противовъздушна отбрана на Киев, съобщава RND. Той призова да се гарантира, че украинците ще имат достатъчно боеприпаси и резервни части за нови оръжия. Столтенберг очаква страните членки на алианса да заявят желанието си за по-голям принос. Украйна също се нуждае от помощ за възстановяване на повредената инфраструктура, по-специално на електрическите и газовите мрежи, добави главата на НАТО.