Защо Турция е идеална дестинация за здравен туризъм?
Секция: Туризъм
30 Ноември 2022 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо Турция е идеална дестинация за здравен туризъм?

/КРОСС/ Тенденция, която се случва на медицинската сцена напоследък, е разрастването на така наречения медицински или здравен туризъм. Това на практика е пътуването в друга държава, за да получите медицински грижи, да ползвате здравните услуги, предлагани там, или да предприемете операция или друга процедура. Турция, с висококачественото си медицинско обслужване, се нарежда сред първите страни за лечение в чужбина. Лечение в Турция, определено е нещо, което и много българи предпочитат, заявяват от Bridgemedical, които предлагат консултации и информация на пациенти от България за клиники в Турция.

В България някои медицински лечения за специфични състояния все още не са налични. Освен това южната ни съседка разполага и с много световно известни професори и специалисти, които практикуват в клиники, известни по цял свят, като Liv Hospital, Group Florence Nightingale Hospitals, American Hospital, Memorial Hospital Istanbul и други.

Какви са причините, хората да предпочитат лечение в Турция?

Турция направи достъпа до клиниките си доста по-лесен. Много чужденци могат да пътуват без визи в Турция, включително вече и българите. Правейки лечението по-достъпно, повече пациенти могат да се възползват от високото качество на здравните услуги, без излишни затруднения. Ето, кои са и останалите причини:

• По-достъпно лечение, без да се жертва качеството на услугата;
• Няма нужда от изчакване на график за планови операции или процедури;
• Безкомпромисна поверителност;
• Уредено настаняване на пациента и близките му по време на процедурата и на възстановяването;
• Висока компетенция на специалистите в различни медицински направления;
• Много разнообразна и иновативна техника и уреди за диагностициране;
• По-ниски цени спрямо средните за Европа.

Като цяло операциите в Турция могат да бъдат с до 90% по-евтини. Това говори много за това колко достъпни са медицинските услуги. Козметичната хирургия в Турция също е по-евтина от по-голямата част от Европа. Можете да спестите повече, без да жертвате качество, което е много важно.

Много хора предприемат някаква форма на лечение или козметична процедура и същевременно си организират почивка преди или след това. Сумарно, разходите могат да бъдат по-ниски от тези, които пациентът ще направи в собствената си страна, а това е огромно преимущество.

Качествени болници, хирурзи и специалисти също са фактори, на които трябва да обърнем внимание. В света има много различни дестинации, които се рекламират с някакъв медицински туризъм, но качеството на услугите им е ниско. Една такава страна например е Тайланд. В сравнение с нея, в Турция ще откриете развита медицинска индустрия, модерни болници и адекватно правителство, което подпомага сектора. Здравният сектор в страната се слави с медицински специалисти, които завършват в най-добрите университети по цял свят и след специализациите си в професионални клиники се връщат в родината си да практикуват.

Освен това техниката, с която разполагат клиниките в Турция, е безкомпромисна. Те успяват да внедрят в болниците си последните уреди, с всякакви медицински иновации. Правителството следва модел на частно-публично партньорство, за да подобри здравната инфраструктура на страната, а частните болници инвестират огромни суми в подобряване на своите здравни съоръжения. Международно обучените хирурзи и специалисти пък се гордеят да работят за страната си и гарантират, че нивото на грижата е възможно най-доброто.

Бързата комуникация, също е нещо, което не трябва да подценяваме. Когато пациент избере клиника, документацията му се изпраща към нея и те връщат отговор в най-кратък срок. Това прави процесът изключително лесен и бърз по уреждането на пътуването, намирането на точния специалист, клиника и формата на лечение. Понякога се необходими допълнителна диагностика и изследвания, които се правят на място. Голям позитив е фактът, че пациентът е наясно с цялата процедура и тя не се бави с месеци, а става за дни. При някои болници се насрочва процедура до 2 седмици, спрямо десетки месеци в други държави. Когато лечението е спешно, това може да бъде дори живото застрашаващо. При козметичните процедури пък рядко пациентите искат да чакат дълго време. За тях е важно да получат промяната, която желаят в най-кратък срок.

Изобщо лечението в Турция има редица преимущества, които го правят толкова примамлива дестинация. Всяка година стотици хора в България се доверяват на специалистите в Турция, за да получат качествена медицинска услуга на добра цена.