Инфлацията: Как да се справим с непредвидените разходи и поскъпването на стоките
Секция: ИКОНОМИКА
30 Ноември 2022 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инфлацията: Как да се справим с непредвидените разходи и поскъпването на стоките

/КРОСС/ Ако все още не сте чули, инфлацията се покачва в цял свят. На 16 юни в. "Стрейтс таймс" съобщи, че Федералният резерв на САЩ е повишил лихвените проценти със "75 базисни пункта" в отговор на рязкото нарастване на инфлацията, предизвикано от войната в Украйна и глобалните проблеми с доставките. Това е най-голямото повишение от 1994 г. насам и доведе до големи увеличения на лихвените проценти в цял свят.

В крайна сметка това доведе до по-високи цени на всички стоки и услуги. А, в случай на непредвидени разходи като счупена пералня или нужда от ремонт на колата, новите, с които ще ги замените, също са по-скъпи от преди.

Какво да правите в този случай? Как да се справите с постоянно нарастващите цени на стоките и услугите? Как да се погрижите за непредвидените разходи без това да ви притесни и да обърка бюджета ви?
В следващите редове ще намерите отговорите на тези въпроси. Но преди това:

Как инфлацията се отразява на обществото?

Инфлацията ни влияе по различни начини, някои от които са по-очевидни от други. Ето няколко примера:

Увеличава разходите за живот

Когато има инфлация, стоките и услугите стават по-скъпи за закупуване, тъй като стойността на парите е намаляла. Когато това се случи, в крайна сметка плащате повече в брой, за да можете да си позволите конкретна стока или услуга, тъй като нейната стойност се е увеличила в сравнение с обезценената стойност на парите. В резултат на това цените на стоките и услугите ще се повишат, за да отразят намаляването на стойността на парите вследствие на инфлацията. Това създава ситуация, при която цената на стоките и услугите и общите разходи за живот се повишават.

Обръща стойността на активите ви

Инфлацията може също така да промени стойността на активите ви и изведнъж да се почувствате по-бедни или по-богати. Ако активите ви останат в застой или нарастват с темпове, по-бавни от текущите темпове на инфлация, те ще се обезценят и ще претърпите загуби. За разлика от това, може да успеете да се възползвате от инфлацията, ако успеете да накарате активите си да носят доходност, която е равна или по-голяма от текущия процент на инфлация.

Поскъпване на заемите

Друг начин, по който инфлацията оскъпява нещата, е като повишава цената на кредитите. В резултат на това, когато има глобална инфлация (както сега), лихвените проценти по заемите ще се повишат, което ще доведе до по-висока цена на заемите за физическите лица, търсещи потребителски кредит.

4 съвета, които ще ви помогнат да се справите с увеличените разходи

Всички сме били в подобна ситуация. Имате автомобил, който се нуждае от ремонт. Имате течащ покрив в новия си дом. Имате ДРУГА покана за сватба извън града, което означава да похарчите пари за хотел, пътуване, подаръци и т.н. Това са само няколко примера за неочаквани разходи, които всички ние понасяме и много, от които сякаш се появяват в най-неподходящото време.

Въпреки че е невъзможно да знаете какво ви очаква, добрата новина е, че имате възможност да поемете контрола върху финансите си и да подготвите по-добре себе си и портфейла си за неочакваните събития. Ето как:

1. Създайте фонд за спешни случаи

Независимо къде се намирате по пътя на финансите си, поддържането на фонд за спешни случаи е интелигентна стратегия, която помага да се подготвите за неочаквани разходи. По същество "фондът за спешни случаи е пари, които са заделени за покриване на всякакви неочаквани събития в живота. Тези пари ще ви позволят да живеете няколко месеца, ако се случи да загубите работата си или ако се появи нещо неочаквано, чието покриване ще ви струва доста пари". В зависимост от обстоятелствата фондът за спешни случаи може да ви помогне да покриете неочаквани разходи или да се погрижите за текущи нужди (вноска за потребителски кредит, например).

2. Знайте къде можете да намалите разходите си, ако е необходимо

Като част от текущото планиране на бюджета ви се препоръчва да обмислите и да имате варианти за разходи, които лесно можете да намалите, ако се наложи и имате нужда от достъп до пари за тези неочаквани разходи. По-долу са дадени няколко примера за разходи, които може да си струва да намалите, когато сте в затруднение:

Гответе вкъщи и откажете се от честите вечери навън;
Прекъснете кабелната телевизия;
Откажете се от членство във фитнес зала (или потърсете по-евтин вариант);
Предоговорете условията по своя потребителски кредит;
Обединете няколко задължения в един потребителски кредит.

3. Защитете се със застраховка

От застраховка на дома до здравна застраховка - хората на всяка възраст и с всички нива на доходи трябва да се възползват от различни застрахователни полици, за да намалят финансовия удар при неочаквани разходи, например медицински разходи или щети по дома. Въпреки че разходи като здравната застраховка може да изглеждат ненужни (особено ако сте здрав 20-годишен младеж без медицинска история), това не е така и е разумно да се подготвите за всички възможни сценарии.

4. Поддържайте достъп до налични кредити

Въпреки че не е добра идея да разчитате единствено на кредитна карта или потребителски кредит за неочаквани разходи препоръчително е да поддържате добър кредитен рейтинг и достъп до кредит. В този случай ще можете да сте спокойни, че когато имате нужда, вашата банка ще ви помогне да се справите с проблема с лекота.

Защо да се обърнете към потребителски кредит, ако имате спешна нужда от средства?

Противно на общоприетото схващане, периодите на висока инфлация всъщност могат да бъдат най-подходящото време за кандидатстване за потребителски кредит.

Вземането на потребителски кредит по време на висока инфлация може да работи във ваша полза. Ако имате кредит с фиксиран лихвен процент, погасителен план и сумите, които трябва да плащате, остават непроменени. Така, когато изтеглите потребителски кредит, за да се справите с непредвидени разходи, връщането му няма да натовари бюджета ви.

Ако имате нужда от потребителски кредит, за да се справите с постоянно нарастващите цени на стоките и услугите в калкулаторa за потребителски кредити на Izbiram.bg ще откриете най-добрия продукт според услугите и възможностите си.