По-високи цени на тока в Сърбия от Нова година
Секция: СВЯТ
30 Ноември 2022 17:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-високи цени на тока в Сърбия от Нова година

/КРОСС/ Средната цена на киловатчас за домакинствата и дребните консуматори в Сърбия ще бъде увеличена с 6,5 процента без ДДС от Нова година, съобщи сръбската радиотелевизия РТС.

Министърът на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович обяви днес, че от 1 януари токът ще поскъпне с 10 процента, а газът - с 11 процента, предаде агенция Бета.

По искане на държавната компания ЕПС Белград Съветът на Агенцията за енергетика е потвърдил промяната в цената на тока, отбелязва РТС.

Средната цена на електрическата енергия за потребителите, които имат право на гарантирано снабдяване по регулираните цени - домакинствата и дребните консуматори - е определена на основата на максималния одобрен приход и предвиденото количество електрическа енергия за продажба на тези потребители.

Президентът Александър Вучич каза днес, че поскъпването на тока няма да заплаши стандарта на живот на гражданите, дори и на най-бедните.

„Държавата иска да поеме върху себе си най-големия товар на кризата. (...) Сега цената на тока на стоковата борса е около 540 евро на мегаватчас, докато при нас за гражданите е почти 14 пъти по-ниска", каза Вучич.