ДАЗД върна в страната българче, изоставено в Украйна
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2022 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДАЗД  върна в страната българче, изоставено в Украйна

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето със съдействието на Министерството на външните работи и Агенцията за социално подпомагане организира прибирането на дете на година и половина, български гражданин в страната. Детето e изоставено от биологичните си родители в Украйна веднага след раждането, като същите са представили нотариално заверено съгласие да бъде дадено за осиновяване.

Държавната агенция за закрила на детето е уведомена за случая от посолството на Република България в Украйна. Информацията е, че органът за настойничество и закрила в град Киев, не може да предприеме мерки и да полага грижи за детето. В условията на война в страната не може да се гарантира неговата безопасност.

В резултат на добра координация между българските и украинските институции, ДАЗД извърши всички необходими действия, за да се прибере детето в България, придружено от социален работник от Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, медицинско лице, осигурено от Сдружение “Еквилибриум” и с подкрепата на международната организация А“21“.

„Изключително съм щастлива и благодарна на всички институции и партньори от неправителствения сектор, че с общи усилия едно дете, български гражданин е върнато в страната, за да получи необходимите грижи в подкрепяща и защитена среда. За ДАЗД от първостепенно значение е да гарантира сигурност и възможност за развитие и отглеждане на всяко българско дете, независимо къде се намира“, това каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД, която посрещна детето и придружаващите го социален работник и медицинска сестра на Летище София.

Детето ще бъде настанено в подходяща социална услуга.