Разликата между светло и тъмно изпечено кафе?
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Декември 2022 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разликата между светло и тъмно изпечено кафе?

/КРОСС/ Всеки от нас си има любима кафе капсула, която си приготвя сутрин. Разликата между капсулите е кафето в тях, неговият аромат, наситеност и не на последно място как е изпечено. По-запознатите сигурно знаят, че кафе зърната могат да бъдат светло и тъмно изпечени и това влияе на крайния вкус на кафето.

От Nespresso споделят, че изпичането на зърната е една от най-важните стъпки за приготвянето на добро кафе. Зелените зърна имат добър аромат, но нямат вкус, така че те не се използват за приготвяне на кафе. Ако и вие обожавате да започвате деня ви с гореща чаша Nespresso в ръка, то тогава четете по-долу какво ще ви разкажем за видовете печене на кафе.

Какво точно представлява печенето на зърната?

Вече уточнихме, че е важно, но какво всъщност се случва по време на процеса? На първо място трябва да споменем, че това е топлинен процес, по време на който зелените зърна покафеняват. Колкото по-дълго едно кафеено зърно е подложено на топлина, толкова по-тъмен става цветът му. Това се дължи на маслата, които се появяват върху кожата на зърното, докато то абсорбира температурата.

Зърната може да са леко изпечени и по-светли на цвят

Леко изпечено кафе означава, че кафеените зърна са достигнали вътрешна температура от 180 -205 °C. След 205 °C кафеените зърна се разширяват и напукват - което се нарича "първо напукване". Лекото печене спира, когато това се случи. По този начин тези зърна получават много светлокафяв цвят с малко или никакво масло на повърхността. За тези, които обичат висока концентрация на кофеин, леко печените зърна запазват почти цялото си съдържание на кофеин. Леко изпеченото кафе има препечен и леко кисел привкус.

Средно изпечено зърно

Печенето на зърната на температура между 225-230 °C ще придаде средно тъмен цвят. Маслото започва да блести по повърхността на зърната. На тази температура, зърната се напукват втори път и вкусът им се насища и става по-пикантен.

 

 



Тъмно изпечени

За тъмно изпечени се водят онези зърна, които изглеждат почти изгорели. Външният им цвят може да е подобен на черен шоколад или дори на въглен. Това се дължи на това, че достигат вътрешна температура от 240-250 градуса по Целзий и се напукват изцяло. В резултат на това, ще можете да видите блясъка на маслото на повърхността на всяко зърно. Всички вкусове, които притежават зърната, в този момент намаляват драстично. Тъмното изпичане оставя кафето с горчив и дори леко опушен вкус, но въпреки това е най-предпочитаното изпичане от трите вида. Нещо повече, тъмно печеното кафе притежава най-ниското количество кофеин спрямо всички други видове. Много от видовете еспресо се правят именно с тъмно изпечени зърна.

Ако трябва да обобщим, то тъмно печените зърна са си загубили част от уникалността на вкуса и част от съдържанието на кофеин. Светлите пък са по-сухи, докато средно изпечените и тъмно изпечените са леко влажни от излезлите масла. Разбира се, кои ще предпочетете е изцяло въпрос на вкус.

Не забравяйте обаче, че освен какъв цвят е зърното, върху вкуса на кафето влияят още редица неща, като какъв му е произхода, къде точно е пораснало, възрастта му, метода на смилане и обработка. Не на последно място трябва да отбележим, че и приготвянето му има съществено значение. Когато вземете предвид всички тези неща, ще осъзнаете, че много фактори обуславят перфектният вкус на вашата чаша кафе Nespresso и има много причини именно то да ви е любимото кафе. Можем да ви посъветваме обаче, от време на време да експериментирате с различни вкусове. Напълно възможно е да ви допадне и някой нов, точно когато най-малко подозирате. Кафето не трябва да бъде скучно. Това е и причината да има толкова голямо разнообразие от различни вкусове капсули, с които можете да задоволите желанието си от разнообразие.