Румен Радев награди НСА с Почетен знак: „НСА е безценен национален капитал“
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Декември 2022 07:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев награди НСА с Почетен знак: „НСА е безценен национален капитал“ Томас Бах изпрати поздравителен адрес

/КРОСС/ Президентът Румен Радев награди с Почетен знак Национална спортна академия „Васил Левски" и поздрави Академичната общност по повод 80-ата годишнина от основаването й.„През всички години от създаването си до днес Академията остава вярна на своята мисия да утвърждава ценностите на спорта и олимпийските идеали. Искам да ви благодаря за това, че през годините изградихте българската спортна школа, която е световен стандарт, за това, че създадохте плеяда шампиони.", заяви президентът в приветствието си.

„НСА е безценен национален капитал, защото тук далеч не става въпрос само за спорт. Със своята дейност Академията допринася за изграждането на духа и идеалите на нацията. Тук се коват ценности, родолюбие, чест и национално достойнство. Тук се възпитава спортен хъс и се укрепва българският дух", допълни Румен Радев. В обръщение към студентите той им пожела да се възползват по най-добрия начин от времето си в Академията и да се изградят не само като спортисти, но и като лидери, от които страната ни има нужда в утрешния ден. Президентът благодари на НСА и за успешното партньорство в инициативата „Спортувай с президента".

Академичното ръководство удостои президента с най-високото отличие на Академията - „Златна значка" за приноса му в осъществяването и популяризирането на мисията и стратегическите цели на Национална спортна академия „Васил Левски" в България и чужбина. Наградата връчи ректорът на НСА проф. Николай Изов заедно с художествен плакет, изобразяващ Ректората на Академията.

Тържеството в Аула Максима започна с приветствие на ректора проф. Николай Изов и академично слово на председателя на Общото събрание на НСА проф. Лозан Митев. Водещ на церемонията бе проф. Иван Мазнев, зам.-ректор по учебната работа.

„Академията е лидер в подготовката на високо квалифицирани специалисти в областта на спорта, физическото възпитание и кинезитерапията не само в страната ни. Успешната професионална реализация на нашите възпитаници, навсякъде по света, е атестат за високото ниво на обучението в НСА. Горди сме с постигнатите успехи и работим всекидневно, за да ги отстояваме и надграждаме!", заяви ректорът.

В обръщението си проф. Лозан Митев изтъкна като водещ фактор в успеха на Академията активното партньорство с държавни институции и организации, общински власти, университети и училища, както и младежки структури. „Тайната в просперитета на Академията е, че от началото до сега тя не промени своите принципи и отговорности", подчерта проф. Митев.

За принос към Академията с „Почетен знак с лента" бе наградена Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. „Човек, преминал през спорта, е успешен във всяка дейност", подчерта кметът и благодари за сътрудничеството при организирането на десетки спортни инициативи в столицата, съвместно с НСА - „събития, с които възпитаваме любов към спорта и към активен и здравословен начин на живот." Г-жа Фандъкова изрази признателност към НСА и за провеждането на ученическите игри: „Примерът, който дават треньорите и студентите на децата е изключително важен за тяхното развитие."

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева също акцентира върху приноса на Академията към постигнатите успехи в спортната наука и образование и връчи почетен плакет на ректора. Като възпитаник на НСА тя сподели, че чувства празника като личен, а изграждането си като спортист и ръководител дължи в голяма степен на Академията.

Българският червен кръст отличи Академията с най-високата си награда - златен медал. Отличието връчи председателят на Националния съвет на БЧК акад. Христо Григоров, който благодари за всеотдайността и отзивчивостта на НСА при участие в доброволчески инициативи и общественополезни дейности, жизненоважни за здравето и бъдещето на всяка нация.

Сред официалните гости на тържеството бяха също проф. Сашо Пенов - министър на образованието и науката, Стефка Костадинова - председател на Българския олимпийски комитет, посланиците на Аржентина - Н. пр. г-н Алфредо Атанасоф и на Корея - Н. пр. г-н Ли Хо-шик, пълномощен министър Димитриос Михас от посолството на Гърция, дипломати от посолствата на Израел, САЩ и Испания, началникът на Националната служба за охрана ген. Емил Тонев, съветникът на президента по въпросите на младежта и спорта Георги Александров, председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Теодора Иванова, кметът на район „Студентски" Петко Горанов и др.

В залата присъстваха ректорите на НСА проф. Пенчо Гешев, проф. Лъчезар Димитров и проф. Светослав Иванов. Специални гости на събитието бяха двукратният олимпийски шампион проф. Петър Киров и пристигналите специално за конгреса д-р Юри Шефер - президент на Международния съвет по спортни науки и физическо възпитание, проф. Бранислав Антала - вицепрезидент на Международната федерация по физическо възпитание и спорт, доц. Михаил Околийски - представител на България в Световната здравна организация, проф. Мики Шейновиц - директор и основател на Спортния институт Силван Адамс към Университета на Тел Авив, Израел и проф. Александро Гарсия Мас - ген. секретар на Управителния съвет на Международното дружество по спортна психология.

Тържественото честване се проведе заедно с официалното откриване на III Международен научен конгрес „Приложни науки в спорта", под патронажа на Мария Габриел - еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Организационният комитет на конгреса е под ръководството на ректора на НСА проф. Николай Изов и зам.-ректора по научната и международната дейност проф. Татяна Янчева, която откри с приветствие форума.

В специално видеообръщение еврокомисар Мария Габриел поздрави Академичната общност на НСА и участниците в научния форум. „Академията е не само мястото, където се създава българският треньорски и научен елит в областта на спорта. Постиженията са плод на овладяно майсторство и на подчертана връзка между науката и спорта. Академията е място, което обединява традиции и бъдеще. Този принцип ръководи и политиките ни на европейско равнище", акцентира еврокомисар Габриел.

Тя ще участва във втория ден на конгреса - 3 декември, когато ще се проведе кръгла маса на тема „Възстановяване на спортния сектор след пандемията - организационни, управленски, спортно-технически и психологически проблеми". Във форума ще се включат представители на ресорни парламентарни комисии, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и др. институции, ангажирани с тематиката.

В пленарните сесии на конгреса участват утвърдени учени и специалисти със световна репутация. Водещи лектори в конгресната програма са проф. Мики Шейновиц от Медицинския факултет на университета на Тел Авив (Израел) - изследовател в сферата на спорта за високи постижения, проф. Бранислав Антала от Университета „Коменски" в Братислава (Словакия) - експерт по физическо възпитание и спортна педагогика, проф. Алехандре Гарсия Мас от Университета на Балеарските острови (Испания) - с експертиза в спортната психология, доц. Михаил Околийски от българския офис на Световната здравна асоциация - специалист и консултант по психотерапия при ментални проблеми.

Научната програма на форума включва също паралелни сесии по тематични секции, постерна сесия и симпозиум „Спортът и целите за устойчиво развитие - предизвикателства и перспективи". Сред основните тематични области са спорт и здраве, спорт за хора с увреждания, спортна психология, спортна философия, психотерапия, биомеханика, спортна педагогика, физическо възпитание, спортна социология и статистика, спортен мениджмънт и кинезитерапия.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който е доктор хонорис кауза на НСА, изпрати поздравителен адрес към академичната общност: „В качеството ми на почетен доктор на НСА, считам за своя лична чест да изразя уважението си към нашата Академия на тази годишнина, значима за българския спорт.

В продължение на 80 години Академията изпълнява основна роля за развитието на спорта и неговите ценности в българското общество. Множеството олимпийски шампиони и спортисти, които наричат Академията своя Алма Матер, са най-силното доказателство за вашия принос както към българската спортна традиция, така и към олимпийското движение.

Заедно с Българския олимпийски комитет, Академията е стожер на Олимпийската общност в България, разпространявайки олимпийския дух в обществото и вдъхновявайки младото поколение с олимпийски ценности, които всички ние споделяме. С тази своя роля вие популяризирате и нашата споделена мисия - да превърнем света в по-добро място чрез спорта", подчертава в писмото си Томас Бах.