Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Декември 2022 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

/КРОСС/ Днес се отбелязва Международният ден на хората с увреждания. С резолюция на Организацията на обединените нации (ООН) на 3 декември 1992 г. е постановено всяка година да се отбелязва този ден, като целта е да се информира за проблемите на тази група от обществото и да се подсили подкрепата, да се подобри тяхното благосъстояние. Темата на ООН по този повод през 2022 г. е свързана с необходимостта от промяна в решенията приобщаване на хората с увреждания чрез иновациите с цел по-достъпен и справедлив свят.

В поздравителен адрес, публикуван на страницата на Агенцията за хората с увреждания, изпълнителният директор Георги Йорданов посочва, че институцията ще продължи отговорно и съпричастно да решава проблемите на хората с увреждания. Ще оказваме подкрепа с всяка следваща стъпка към осигуряване на пълноправното ви включване в обществения и социален живот на страната, уверява той.

Работата - мисия възможна

Чрез бюрата по труда за периода януари - ноември 2022 г. 7006 лица с увреждания са постъпили на работа, заявиха за БТА от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). От ведомството уточняват, че Агенцията за хората с увреждания финансира 7 проекта за стимулиране на заетостта на хора с трайни увреждания в специализирана работна среда.

Общата стойност на одобрените проекти със стопанска насоченост е в размер на 470 561 лв., като максималната субсидия за всяко одобрено предложение е 80 000 лв., посочват от МТСП. Субсидията се отпуска за разкриване и оборудване на нови работни места, както и за финансиране на дейности за повишаване на конкурентоспособността на работодателите чрез изграждане на нови производствени линии.

Агенцията за хората с увреждания финансира и с до 10 000 лв. проекти на работодатели за осигуряване на достъп до действащи или нови работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума се отпуска за предложения за приспособяване на съществуващи работни места и за оборудване на нови работни места за хора с намалена работоспособност, посочват от министерството.

Средствата се осигуряват по Националната програма за заетост на хората с увреждания. По нея са предвидени и средства за квалификация и преквалификация на наетите хора с увреждания. Работодателите могат да получат до 1000 лв. за професионално обучение на един служител с намалена работоспособност, казват още от МТСП.

По-достъпна инфраструктура

МТСП посочва, че през 2022 г. е финансирало 58 сгради, в които ще се изградят общо 54 стълбищни подемника, 6 вертикални подемника, 7 рампи и 4 асансьора. Това посочват от ведомството в писмен отговор на запитване на БТА по повод помощта, която се оказва за хора с увреждания. Средствата за изпълнението на проектите са от Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за 2022 г., като одобрените проекти са на обща стойност от 2,45 млн. лв.

По същата програма е отпуснато финансиране и за изпълнението на 8 проектни предложения за подобряване на личната мобилност на хора с увреждания, уточняват от МТСП. Средствата са близо 50 000 лв. Част от проектите са за закупуване на приспособен автомобил и придобиване на правоспособност за управлението му. С други проекти ще дава възможност за промени в конструкцията на колата, за да може да се ползва от човек с увреждания. Одобрен е и проект за монтиране на приспособление за качване и сваляне на инвалидна количка, отбелязват също от министерството.

Около 32 000 хора с увреждания и възрастни, които са зависими от грижа, ще получат интегрирани услуги според индивидуалните им потребности по мярката „Грижа в дома". Процедурата се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси" (2021-2027 г.) Бюджетът на процедурата е 175 млн. лв. Основната цел е осигуряването на подкрепа в домашна среда за хората, информират от ведомството.

Други възможности за подкрепа

Министерството на труда и социалната политика посочва, че е започнало Програмата за храни и основно материално подпомагане (2021-2027 г.). По този начин, отбелязват от ведомството, е осигурена възможност общините да продължат да предоставят услугата „Топъл обяд" на повече от 70 000 души без прекъсване през зимните месеци, в това число и хората с увреждания.

Чрез повишаването на официалната линия за бедност на 504 лв., финансовата подкрепа за 670 000 души с увреждания ще се увеличи с 22% през 2023 г.