Книга на Екатерина Федорова бе представена в Руския културно-информационен център
Секция: България - Русия
03 Декември 2022 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Книга на Екатерина Федорова бе представена в Руския културно-информационен център

/КРОСС/  Книгата на Екатерина Федорова „Ковач на външната политика". (Княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски. Дипломат, министър в МВнР, генеалог, историк, колекционер) бе представена в Руския културно-информационен център. В събитието участваха и наследникът на именития дипломат княз Никита Лобанов-Ростовски, както и посланикът на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова, председателят на АБВ Румен Петков, политици, общественици, представители на научните и творческите среди.

Елеонора Митрофанова отбеляза огромния принос на княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски за Русия.
В историята на руската държава княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски е най-младият назначен министър на външните работи, изключителен дипломат с много богата култура. Успявал е да пропра ви път там, където всички останали са губили битките на полето на дипломацията. Именно благодарение на княз Алексей Борисович Лобанов-Ростовски България успява да придобие църковната си автономия. Друга, изключително голяма заслуга на дипломата за страната ни е подписването на Константинополския мирен договор, благодарение на който България запазва целостта си след края на Руско-Турската война, основата му служи за легитимно признаване независимостта на страната ни.

Председателят на АБВ Румен Петков акцентира върху отношението на международната общественост към България и българския народ и направи паралел - от една страна Русия, която даде 140 000 жертви в Руско - Турската война и от друга страна Великобритания, чиито министър-председател преди 145 години в писмо до кралицата написа „...голямата трагедия за Великобритания ще бъде, ако Плевен падне...". Петков добави и отношението на великите сили към страната ни по време на Берлинския конгрес и припомни, че на историческото събитие, където се е решавала съдбата на България, не присъства нито един българин.

Княз Никита Лобанов-Ростовски постави акцент върху ролята на неговия дядо във взаимоотношенията между България и Русия. На 8 февруари 1879 е подписан Константинополският договор, а основата му служи за легитимно признаване независимостта на страната ни, въпреки че мненията на някои историци се разминават, изтъкна князът.