Уникални вагони от „Царските влакове“ тънат в разруха
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Декември 2022 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникални вагони от „Царските влакове“ тънат в разруха

/КРОСС/ Възмутени зрители сигнализираха за изоставени пустеещи железопътни вагони, част от „Царските влакове" през 40-те години на миналия век. Те се намират в едно варненско село и са в окаяно състояние, тъй като се използват за сборище на ловци в община Дългопол, недалече от село Арковна, където се намира и жп гарата. Там са „Царските вагони".

Някога това е замислено като музей на открито и място за отдих.

Наричат ги „Царските вагони". С това име са описани и като атракцион. Без навигация мястото трудно може да бъде открито. Двата вагона стоят повече от 50 години край жп спирка „Арковна". Свидетел на тяхната история е 69-годишният Николай Николов, познат с прякора си Пагона. Живее на спирка „Арковна". Работил е в железницата.

„Аз държах ключовете. Като дойде някой и му отварям - да хапне и пийне. И толкоз. Занемариха ги. Железничарите ги ползваха за хапване и пийване. Да се каже, че са били в „Царските вагони". Посуда, мебелировка - това е отишло след 44-та година по вилите на комунистите. Всичко е ограбено", разказва Николай Николов.

И сега е видно, че вагоните и пространството около тях се ползват за празнични събирания.

По информация от БДЖ вагоните са произведени през 1925 година и 1928 година. Закупени са през 1941 година от железницата и са преустроени за пътуване на служители от Министерски съвет. Били са в движение около 30 години.

Подобен тип железопътни вагони са ценени по целия свят. Подобни са в емблематичния „Ориент експрес". Билетът за тях вече надхвърля 50 000 евро. Не е ясно, защо двата вагона не са част от композицията „Корона Експрес", която е запазена, но все по-рядко пътува. А при атракционни пътувания билетите за нея свършват на момента. В миналото, в царския влак са се возили само знатни особи, припомнят историци.

Нова телевизия, „Събуди се"