Любомир Каримански: Ако служебното правителство внесе бюджет, то ще наруши чл. 86 от ЗПФ
Секция: Анализи
04 Декември 2022 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Каримански: Ако служебното правителство внесе бюджет, то ще наруши чл. 86 от ЗПФ

/КРОСС/ Ако служебното правителство внесе бюджет, то ще наруши чл. 86 от Закона за публичните финанси. В чл. 86, ал. 2, т. 3 много ясно се казва, че е необходимо първостепенните разпоредители да имат програмен бюджет, разписан на база политики. Това каза Любомир Каримански - съветник на служебния финансов министър Росица Велкова и бивш депутат от „Има такъв народ", в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По-голямата част от минималната работна заплата се изплаща от публичния сектор, посочи той. „Ако минималната работна заплата се изплаща от различните първостепенни разпоредители, то тогава как става така, че министерствата ще провеждат политики, без служебното правителство да знае какво иска парламентът?", попита експертът.

Според него, ако се внесе бюджет, предложен от служебното правителство, ще започне раздуване на разходната част.

„ГЕРБ, ДПС, БСП и останалите партии гледаха на бюджета като една бакалска сметка вътре в парламента, без да се интересуват от структурата и философията на бюджета. Те си мислеха, че ще сложат за селското стопанство, да речем 300 млн., а за туризма - 250 млн. Бюджетът не е толкова просто нещо и няма нужда да се упражняват всякакви депутати в парламента", каза още Каримански.

Той посочи, че по-ниските ставки за ресторантьорите и нулевата ставка върху хляба и брашното са мерки, които не повлияват върху крайните цени за потребителите, и припомни, че самият той е бил против въвеждането на подобни диференцирани ставки. Подобни мерки ще доведат до невъзможност за изпълнение на планираните от НАП приходи за годината с около 3 милиарда.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"