Жаклин спечели "Гласът на България"
Секция: Шоубизнес
05 Декември 2022 12:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жаклин спечели "Гласът на България"

/КРОСС/ Деветият сезон на музикалното предаване "Гласът на България" официално приключи, а победителят в него е 18-годишната Жаклин Таракчи от отбора на Дара, която си тръгна от шоуто не само с любовта на публиката, но и наградата от петдесет хиляди лева. Нейното постижение накара Галена да се прости с треньорската корона, която миналата година отмъкна от Иван Лечев, отстъпвайки я на младата поп изпълнителка от каталога на "Вирджиния рекърдс".

За почитателите на формата в световен мащаб последният епизод на родното му издание започна с разочарование, тъй като в него бе нарушена дългогодишната традиция, установена зад границите на страната ни. Според нея грандиозният финал обичайно започва с общо изпълнение на съдиите, които представят някоя световноизвестна песен, или такава от собствения си репертоар, давайки пример на участниците, желаещи да станат звезди, също като тях.

Миналата година у нас това сториха претендентите за първото място, докато техните ментори ги наблюдаваха отстрани, удобно настанени в своите червени кожени кресла. Сега обаче това се случи чак след първия етап на музикалните битки, в който състезателите трябваше да покажат на какво са способни с подкрепата на утвърден роден артист, който да им вдъхне увереност, за да заблестят с пълна сила. Чак след него шестимата оцелели от отборите на Любо, Дара, Галена и Иван Лечев излязоха заедно под светлините на прожекторите, за да изпеят хита на Майкъл Джексън - "Earth Song".

Преди това честта да даде старт на последните сражения за сезона се падна на Калоян Николов, до когото застана бившата съдийка в шоуто Поли Генова. Те решиха да представят парчето "So what" на Пинк, донесло им изключително ласкави коментари от страна на журито.

"Аз сега разбрах, че тази песен е писана за дует и то за вас. Смятам, че Пинк със сигурност ще го сподели", убедено заяви Дара, а Иван Лечев се съгласи с нея, казвайки, че изпълнението им определено ще обиколи света.

След тях на сцената се качиха Соня Михайлова, която предизвика истински фурор на кастингите на тъмно с "Излел е Дельо Хайдутин", и попфолк певецът Меди, чиято звезда преди девет години изгря в същото предаване, когато той стана част от отбора на Миро. За съвместното си представяне те се спряха на "Единствени" на Слави Трифонов и Софи Маринова. Този избор определено изкара 23-годишната жена от село Брежани от зоната ѝ на комфорт, като дори Меди призна, че тя се е притеснявала по време на репетициите, но впоследствие е успяла да преодолее собствените си опасения, за което свидетелстваха и аплодисментите на публиката, присъстваща в залата.

Трета беше единствената надежда за победа на Иван Лечев, а именно Десислава Латинова. Тя пя редом до Кристиян Костов, завоювал през 2017 година престижното второ място на България в международния конкурс "Евровизия", провел се тогава в Киев. Двамата изпълниха една по-различна версия на "I see fire" на Ед Шийран, в която прозвуча гайда.

Четвърти бяха Виктор Станболов и Ерсин Мустафов от група "Jeremy?", които зарадваха почитателите на рока с "You're The Voice ".

Жаклин Таракчи, чието изпълнение на "Horchat hai haliptus" на полуфиналите, провели се през миналия уикенд, бе споделено в социалните мрежи от самата Ищар, се включи в надпреварата заедно с Михаела Филева, пред която през 2016 г. се изяви на сцената на "България търси талант". Тогава 4-кратната носителка на наградата "Изпълнителка на годината", присъдена ѝ от БГ радио, бе част от журито, наред с Ицо Хазарта, Асен Блатечки и Любен Дилов-син, като дори натисна т. нар. "Златен бутон" след изпълнението на момичето. Сега те изпяха "When you believe" на две от най-талантливите певици, раждали се някога на този свят, и по-точно Уитни Хюстън и Марая Кери.

"Искам да благодаря, че имах удоволствието да пея с Жаклин, защото тя е истинско явление на музикалната сцена. Тя изпълни някои от най-трудните във вокално отношение песни на световната фонотека", каза Филева.

Последни бяха Александър Петров, който имаше удоволствието да изпее "Ако си дал" на големия Емил Димитров заедно не по-малко великата Маргарита Хранова, признала, че познава 20-годишния добричанин от ранна детска възраст, тъй като той от малък се явява на различни конкурси. "Определено много се е развил оттогава", призна тя.

Първият етап завърши с отпадането на двама от участниците - Десислава и Виктор, които заеха съответно шестото и петото място в съревнованието, а останалите четирима продължиха напред, представяйки любимите песни на своите семейства, които имат сантиментална стойност за тях, понеже свързват с конкретна история, както обясни водещият Иван Тишев. Първи отново се появи Калоян, изпял парчето "Jeаlousy" на Франки Милър, което посвети на своята майка, подкрепяща го от мястото си в публиката, както и на покойния си баща, надявайки се, че той може някак да го чуе. Александър, чиито родители също присъстваха в залата, изпълни хита на Васил Найденов "Сбогом, моя любов". Той призна, че тази мелодия олицетворява неговата първа любов, за която мисли, че е крайно време да пусне на свобода. Жаклин премери сили с останалите участници с "Je suis malade" на Лара Фабиан, а Соня заложи на "Я кажи ми, облаче ле бяло".

Вторият кръг приключи именно с нейната елиминацията, отредила ѝ четвъртото място, а третото се озова при Александър. В решаващия двубой влязоха 18-годишната Жаклин от София, избрала да изпълни "Повей, ветре" на гения на естрадата, както често определяха Паша Христова, докато 31-годишият ѝ съперник Калоян от Бургас избра да премери сили с нея, спирайки се на "Don't stop believing" на американската рок група "Journey". В крайна сметка обаче момичето, което Дара предварително определи не само като гласа на България, но и този на Европа, а впоследствие и на Земята, казвайки, че не знае какво ще прави, ако тя не спечели, получи любовта на публиката, а с нея и голямата награда от 50 хиляди лева.

"Аплодисменти за моята вокална педагожка...", бяха единствените думи, които Таракчи успя да изрече, преди да емоциите й вземат връх, карайки я да се разплаче от щастие.

Когато за първи път се появи във формата, тя сподели, че най-голямата ѝ мечта е да създаде изкуство, което да лекува души. Във видео визитката си Жаклин каза, че семейството ѝ винаги е било до нея в най-важните моменти от живота ѝ, като участието ѝ в "България търси талант" преди години, когато е била на 12 години и сама е решила да се запише на кастинг.