Присъединяването на нови ВЕИ мощности изисква допълнителни инвестиции в мрежите
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Декември 2022 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Присъединяването на нови ВЕИ мощности изисква допълнителни инвестиции в мрежите

/КРОСС/ През последната година и половина се наблюдава значително нарастване на заявленията за присъединяване на нови ВЕИ мощности към разпределителната мрежа на ЕНЕРГО-ПРО, което предопределя бъдещото развитие на мрежите с цел тяхното адаптиране към новите условия на експлоатация, рехабилитация и разширяване. Особено засилен е инвеститорският интерес за изграждане на фотоволтаични съоръжения в слабо заселени и обезлюдени региони от североизточната част на страната, където потреблението на електроенергия е силно намалено, дори липсва, и на практика няма предвиден наличен капацитет за трансформация и пренос на енергия.

За да бъде ефективно и възможно бързото присъединяване на нови производствени мощности, които произвеждат електроенергия за пренос по мрежата, е необходимо, със същия темп и интензивност, да се направят нови инвестиции, които да осигурят капацитет на съоръженията за трансформиране и пренос на произведената енергия. Именно това са допълнителните капиталови разходи, които са предопределени от т.нар. „зелен преход“ в сектора. Липсата на синхрон и планиране между присъединяването на малки ВЕИ производители и осигуряване на средства за инвестиции и реалното им влагане в мрежата е основният фактор за забавяне на процесите по преход към екологично чисто производство.

Към настоящия момент от операторите на мрежи се изисква все по-бързо присъединяване към мрежите на новите производители, но нито регулаторната ценова рамка, нито действащите законови процедури позволяват навременното и ритмично обновяване на мрежовата инфраструктура в посока разпределение на произведената ВЕИ енергия. Точно в това се крие големият риск за енергийната сигурност на страната, както и е застрашено качественото и непрекъснато доставяне на енергия за клиентите.

Като мрежови оператор на територията на Североизточна България, ЕРП Север работи в условията на регулирани приходи и контрол на инвестиционните разходи, съчетано с времеви утежнения, породени от провеждането на дълги и тромави ЗОП процедури. Изчисленията показват, че необходимите инвестиции за подмяната на мрежови елементи и рехабилитация на съществуващи такива, като резултат от подадените искания за присъединяване и включване на нови производствени мощности от възобновяема енергия, са с около 14 пъти по-висока стойност спрямо утвърдената инвестиционна програма от Регулатора. Тези инвестиции в разпределителните мрежи, които ще са изцяло резултат от нуждата за присъединяването на ВЕИ мощности ще доведат до допълнителна финансова тежест за всички ползватели на разпределителните мрежи, изразяваща се в неизбежен ръст на мрежовите тарифи за всички крайни потребители на фона и на продължаващата криза, свързана с цените на електрическата енергия и високата инфлация.

С цел ограничаване на финансовия ефект за крайните клиенти е необходима политическа воля и лидерство за осигуряване на безвъзмездно финансиране за електроразпределителните дружества, както и балансирана и последователна регулаторна политика. Обмисляните нормативни промени, трябва да са двупосочни: не само за ускоряване и улесняване на инвеститорите в процеса им по присъединяване към мрежите, но и насочени към сигурността на мрежите и допълнителните разходи, които са предизвикани от процеса по присъединяване на новите производители.

Предвидените изменения в ЗЕВИ целят единствено улесняване на присъединяването на нови ВЕИ мощности, което включва по-кратки срокове за присъединяване, както и създаването на административни звена за контакт при общините, които да предоставят напътствия в целия процес по кандидатстване и издаване на разрешение. Предложените по-кратки срокове за присъединяване не кореспондират по никакъв начин с необходимостта от реконструкция на мрежата или изграждане на нови съоръжения за присъединяване, което би довело не само до сериозни нарушения в качеството на доставяната електрическа енергия, но и до изчерпване на мрежовия капацитет.

Не на последно място е необходимо да се предвиди и ценовият ръст и структура на тарифите за мрежовите оператори, който ще продължи да бъде регулиран и заплащан от всички ползватели.

 

В тази връзка и в настоящия контекст на планирани промени в Закона за енергията от възобновяеми източници този сценарий е повод ЕНЕРГО-ПРО да сигнализира за наличието на предпоставки за претоварване на мрежата заради планираните законови улеснения за изграждане на соларни инсталации за собствени нужди.