"Продължаваме Промяната", БСП и "Демократична България" няма да подкрепят мандат на ГЕРБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2022 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Продължаваме Промяната", БСП и "Демократична България" няма да подкрепят мандат на ГЕРБ

/КРОСС/ Ден след връчването на първия мандат, се очаква за започнат разговорите на номинирания от ГЕРБ-СДС за премиер проф. Николай Габровски с политическите сили в търсене на подкрепа за съставяне на правителство.

Засега не е ясно с кого ще разговаря Габровски. Вчера той каза, че ще търси диалог с всички политически сили в опит да успокои тона. Ще търси експерти за министри в проектокабинета.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова да се осигури време на Габровски, за да проведе спокойни разговори в опит да състави кабинет. Той отхвърли твърденията, че ГЕРБ е част от "хартиена коалиция" и каза, че партията е готова за нови разговори, ако президентът Румен Радев наложи вето на Изборния кодекс.

"Вчера Нинова не благодари на ГЕРБ за подкрепата. Точно обратното - бързо го забрави. Сега ще видим президентът какво ще каже - ще сложи ли вето или не. Там ще водим нов разговор, защото не можем да бъдем обвързвани в нещо като спасителен пояс с някои партии. И дори жалките им опити да ни привързват към хартиената бюлетина и Изборния кодекс, който едва ли не нас ни интересува, е също голяма манипулация. Ние ги победихме с техните машини, с техните флашки, с техния софтуер и целия контрол, който имаше държавата. Подкрепихме БСП за Изборния кодекс с идеята, че после с тези партии може да се търси консенсусно управление", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Към момента няма промяна в позициите на политическите сили. От "Продължаваме Промяната", БСП и "Демократична България" заявяват, че няма да подкрепят първия мандат.

"Не съм получил още покана от господин Габровски, мисля че и парламентарната група още не е получила. Ние ясно сме заявили, че няма да подкрепим кабинет, в който участва ГЕРБ", каза Асен Василев от "Продължаваме промяната".

"Искаме още веднъж да потвърдим позицията на "БСП за България" - няма да подкрепим правителство с първия мандат на ГЕРБ с кандидат за министър-председател проф. Габровски. Ако ни поканят на среща, ще отидем, за да им го заявим в очите", посочи Корнелия Нинова, лидер на БСП.

"Тази кандидатура, която е предложена - на професора Габровски, е насочена към БСП. Тъй като ГЕРБ биха си осигурили във всяка една ситуация подкрепата на ДПС - на тях им трябва още един партньор. Родословното дърво на професор Габровски е много червено и може би затова е подбран, за да съберат подкрепа от БСП", заяви в "Денят започва" съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.