Явор Гечев: Местното производство на по-големи количества храни е важно и това се доказва особено в период на кризи
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2022 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Явор Гечев: Местното производство на по-големи количества храни е важно и това се доказва  особено в период на кризи

/КРОСС/ Местното производство на по-големи количества храни е важно и това се доказва  особено в период на кризи. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по време на конференция  „Агросекторът в криза. Спешни мерки“, която е част от 16-я Коледен форум от Националната кампания „Да! На българската храна“.

„Хранителната сигурност е крехко нещо в съвременния свят. Видя се, че доставките на храни не са това, което бяха. Не е екологично да транспортираш продукти от другия край на света, а става и много скъпо при тези цени на горивата“, подчерта земеделският министър. И уточни, че Министерството на земеделието предвижда да организирана дискусия през месец януари с всички български евродепутати, по отношение на Стратегията „От фермата до трапезата“, която е продължение на Зелената сделка. „Трябва да работим за това да имаме храна българско производство, да е достъпна, качествена, сертифицирана и не на последно място безопасна“, каза министърът.

Явор Гечев обясни за Стратегическия план, че е чисто нов инструмент, различен от всички до този момент – доста по-сложен и всеобхватен. „Той включва компенсаторните мерки до момента по стълб 1, Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), инвестиционната част, както и Програмата по лозарство и винарство, секторните интервенции, Програмата по пчеларство и много законодателни ангажименти. В Стратегическия план е заложена визията на Европа,  която ние трябва да постигнем, по отношение на селското стопанство“, допълни той.

Аграрният министър каза още, че народните представители на първо четене са одобрили внесените промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, като актуализацията му е послужила за законното въвеждане на Стратегическия план. „Това ще даде възможност земеделските стопани и преработватели от всички браншове да могат да се възползват от европейската и българската солидарност“, коментира още той. По думите му работата по документа ще трябва да продължи, да се преразглеждат текстове, които да се адаптират към българското законодателство в следващите две години. „Вярвам, че в редовния кабинет ще има силен експертен екип, който ще се справи с това предизвикателство“, уточни той.

Явор Гечев отбеляза, че в контекста на подпомагането за справяне с икономическите последици,  Европа е длъжник на държавите членки, особено на тези от по-източна част. „Изключителната финансова подкрепа тази година,  в размер на близо 1 млрд. лева, заради Ковид пандемията и Украинската помощ, е почти и само от държавния бюджет. Единствено допълнителната подкрепа от ПРСР, с бюджет от около 60 млн. лева, идва от Европа“,  подчерта той.