Велев: Отказът за Шенген означава нелоялна конкуренция и оскъпяване за бизнеса ни
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Декември 2022 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Велев: Отказът за Шенген означава нелоялна конкуренция и оскъпяване за бизнеса ни

/КРОСС/ Отказът за приемането ни в Шенген означава нелоялна конкуренция за различни отрасли и ще оскъпи българския бизнес. Това заяви в студиото на „Здравей, България" председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Членството на България в еврозоната, Шенген и ОИСР са национална кауза и голям приоритет, около който трябва да се обедини обществото. Готовността ни за Шенген беше потвърдена компетентните европейски институции - при това на извънредни проверки. ЕП и ЕК призоваха за наето членство".

По думите му сме свидетели на една „политическа корупция", на решаване на вътрешни проблеми за сметка на развитието на един народ и на една страна. „България трябва да използва всички възможни лостове и канали за влияние. Можем да бойкотираме техните стоки, можем да не купуваме горива в техните бензиностанции. Можем да не изпращаме децата си в нидерландските университети", посочи той.

И допълни:"Можем да осуетим нидерландски инициативи, когато не е накърнен българският интерес. Ние апелираме към това обществото да се обедини около тези цели и партиите да спрат да се замерят с обвинения кой е виновен за случилото се. Това, че не сме в Шенген, за бизнеса означава нелоялна конкуренция за различни отрасли. Поставени сме при различни условия и това допълнително оскъпява и затруднява българския бизнес".