Кантарджиев: У нас и в Сърбия почти няма грип
Секция: Здраве
07 Декември 2022 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кантарджиев: У нас и в Сърбия почти няма грип

/КРОСС/ „У нас и в Сърбия почти няма грип. Грип има в Румъния, в Гърция е слабо, в Турция също има. Три са инфекциите, които ще са на обществено внимание в последните месеци. Нищо страшно няма, нищо по-различно от предишните ситуации. Януари може да очакваме известен ръст на заболеваемостта. Ние да правим каквото смятаме за правилно, да става каквото ще", каза пред NovaNews проф. Тодор Кантарджиев.

За личното здраве той препоръча да приемаме много течности, особено, ако усетим първите симптоми на настинка или да се хапва лимон със сода след ядене. Почивка и добро настроение са добрите съпътстващи медикаменти, каза с усмивка професорът.

Когато има болка в гърлото, зачервено гърло, лимфни възли може да се стигне до ангина. При стрептококова ангина няма кашлица. Има ли кашлица, да мислим за вирусни причини, обясни той.

„Големият пик (на грипа) очаквам в края на февруари. В страната ни няма епидемично разпространение на грип. За COVID-19 все още сме на стария вариант на Омикрон", обясни той.

„Хубаво е да си мием ръцете, да слагаме маски, където има повече хора. От 2-3 години се говори за новата хигиена на кихане и кашляне. Преди 50 г. ни учеха - като кихаш и кашляш да си кашляш в собствената кърпичка", обясни Кантарджиев.

Според него докато хората са били с маски е имало намаление на респираторните заболявания.