Отстраниха 10-сантиметров тумор от сърцето на мъж в София
Секция: Здраве
07 Декември 2022 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отстраниха 10-сантиметров тумор от сърцето на мъж в София

/КРОСС/ В Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков" отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен пациент.

Туморът e с размери 8 на 10 см и ангажира цялото дясно предсърдие на сърцето. За 40 годишния мъж операцията е била животоспасяваща, тъй като е възпрепятствано връщането на кръвта към сърцето и белите дробове, това съобщиха от лечебното заведение.

Пациентът постъпил с оплаквания от изтръпване и тежест в горните крайници, затруднен и ограничен физически капацитет.

След направени пълни изследвания - ехокардиография и скенер, се установяват точните размери и локализация на тумора.

Екипът на проф. Димитър Петков, началник Клиника по кардиохирургия и заместник- директор по медицинската дейност в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков" предприема операция и отстранява тумора, освобождава пътя на кръвта и затваря огромния сърдечен дефект със собствена тъкан от пациента.

„Подобни образувания са рядкост в ежедневната практика. Те могат да са доброкачествени, злокачествени, вследствие на инфекции и вродени състояния. Средно годишно имаме около 10 до 12 такива случая", каза проф. Димитър Петков.

Пациентът е изписан, но сходни структури са открити и в черния дроб. Очакват се резултатите от хистологичния анализ, който ще даде ориентация за по-нататъшното лечение.