Новият елболид DS E-Tense FE23 за Формула Е
Секция: Автомобили
07 Декември 2022 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новият елболид DS E-Tense FE23 за Формула Е

/КРОСС/ Френският автомобилен производител DS Automobiles поглежда назад към успешния период на състезателната кола Gen2, която спечели две титли при пилоти и отбори между 2019 и 2020 г., както и редица рекорди (десет победи, 15 полпозишъна и 28 подиума) внос. Сега подкрепеният от Stellantis състезателен отбор празнува още един крайъгълен камък в своята история на Формула Е с представянето на DS E-Tense FE23 за предстоящия сезон 2022/2023.

Електрическият автомобил от трето поколение с неговата неповторима черна и златна боя има за цел да олицетворява представата за DS Automobiles и да демонстрира най-новият им технологичен скок. В сравнение с предшественика си, FE23 разполага с редица значителни подобрения - с максимална скорост от 280 км/ч, състезателните автомобили Gen3 са най-бързите досега в световния шампионат на Формула Е. В същото време те са с 60 кг по-леки от колите Gen2.

Най-важното обаче е ефективността - повече от 40 процента от енергията, изразходвана в състезание, идва от регенерация при спиране. DS E-Tense FE23 е с мощност от 350 кВт (срещу 250 кВт в модела Gen2) и задвижване на всички колела. Ново задвижване на предните колела осигурява допълнителни 250 кВт на задната ос, удвоявайки мощността за регенерация до общо 600 кВт.

Благодарение на новото предно задвижване, Gen3 е първият едноместен автомобил във Формула Е без хидравлични задни спирачки. Подсилен от новото партньорство с "Penske Autospor", DS Automobiles преследва целта да печели повече победи и титли и да поставя нови рекорди.

DS беше един от първите масови производители във Формула Е и оттогава използва наученото от електрическите състезателни серии, за да напредне в изследванията и разработките в областта на по-устойчивата мобилност. От 2024 г. всеки нов модел DS, който излиза на пазара, трябва да бъде изцяло електрически.