Радев: Нуждаем се от подкрепа и сигурност, вместо да се вдигат граници и бариери в ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Декември 2022 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Нуждаем се от подкрепа и сигурност, вместо да се вдигат граници и бариери в ЕС

/КРОСС/ България и Гърция доказаха, че могат да загърбят проблемите от миналото. В исторически план отношенията между България и Гърция никога не са били на по-добро ниво. Това каза президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала след срещата на "четири очи" с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и пленарните разговори между официалните делегации на България и Гърция, на която българският държавен глава удостои Сакеларопулу с орден "Стара планина" с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция.

"За мен е изключително удоволствие да приветствам в България президента на съседна Гърция г-жа Катерина Сакеларопулу, която е на своето първо държавно посещение в нашата страна", отбеляза Радев и посочи, че с нея го свързват отношения на сътрудничество и близко приятелство.

"Своеобразната връхна точка в изключително динамичните отношения между нашите две страни е израз на отличното ниво на сътрудничеството между България и Гърция", заяви Румен Радев и посочи сигурността като важно условие за икономическото сътрудничество и просперитета на региона.

Общият им призив е преди да се градят и вдигат граници и бариери вътре в Европейския съюз всички да знаем, че България се нуждае от подкрепа и сигурност за опазването на външните граници на ЕС. Българският държавен глава заяви, че Гърция и България имат нелеката задача да охраняват най-дългата сухопътна граница.

Интерконекторът не само допринесе за вдигането на технологичната възможност, но и за реалната възможност за диверсификация на газ не само за България, но и за региона на Централна и Източна Европа, категоричен е българският президент.

Румен Радев допълни, че България ще бъде част от управлението на пристанището в Кавала, а също така и в Александруполис.

Гръцкият президент посочи, че откриването на интерконектора не показва само нивото на общото сътрудничество, но и диверсификацията.

Радев съобщи, че перспективите за развитие в сферата на енергетиката са блестящи и предстои в срок до една година да завърши терминалът за втечнен газ в Александруполис, където страната ни участва с 20%.