Книгите „Ад“ и „Оловна тишина“ спечелиха наградите „Златен лъв“
Секция: КУЛТУРА
09 Декември 2022 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Книгите „Ад“ и „Оловна тишина“ спечелиха наградите „Златен лъв“

/КРОСС/ Книгите „Ад" на Данте Алигиери и „Оловна тишина" на Ивайла Александрова бяха отличени на церемонията по връчването на наградите за издателски проект „Златен лъв".

Събитието се състоя снощи в клуб „Singles" в Националния дворец на културата (НДК). Призовете се връчват от асоциация „Българска книга" в две категории.

Първата е за най-добър издателски проект, като победителят се избира от експертно жури. Негови членове тази година бяха проф. Виктор Паунов, проф. Милена Кирова и Веселина Райжекова, които отличиха „Ад" на Данте Алигиери в превод на Кирил Кадийски.

Втората категория на наградите „Златен лъв" е за издателски проект с най-голяма обществена значимост - за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен или медиен интерес, издадени в периода от декември 2021 г. до ноември 2022 г.

В номинирането и определянето на наградата традиционно участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Тази година в него са Иво Тодоров, Паулиана Новакова и Димитрина Кюркчиева.