Предстои топъл, ветровит и дъждовен уикенд
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Декември 2022 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстои топъл, ветровит и дъждовен уикенд

/КРОСС/ В следващите дни се очаква променливо време с напоителни валежи от дъжд и резки температурни аномалии. Над Балканите ще премине пореден средиземноморски циклон, последван от студен атмосферен фронт, който ще даде началото на захлаждане с потенциал за снеговалеж.

В събота ще е преобладаващо облачно с мъгли сутринта. В хода на деня ще има краткотрайни валежи в Южна и на по-малко места в Западна България. Ще нахлува топъл средиземноморски въздух и дневните температури ще са високи за декември - сутринта между 6 и 11 градуса, следобед в интервала 12-17 градуса. По-хладно ще остане в Северозапада. Ще се усили вятърът от юг-югозапад, като поривите ще са особено силни в планините и по северните склонове към предпланинските райони.

Неделният ден ще е облачен, дъждовен и ветровит. Още през нощта ще завали и от запад на изток валежната зона ще обхване цялата страна. Значителни количества дъжд ще паднат в Рила, Пирин и Родопите. Вятърът ще запази посоката си и отново ще е особено силен в планините, около тях и в цяла Югоизточна България. Температурите ще се запазят почти без промяна.

След мокрия, но топъл уикенд, в първия ден на следващата седмица атмосферната конфигурация рязко ще се промени. Ще премине студен атмосферен фронт, който осезаемо ще свали температурите. В понеделник температурите през деня ще са между 3-4 градуса на Северозапада и 10-11 около крайбрежието. След временно прекъсване през нощта и в понеделник сутринта, следобед отново ще завали. В планините, както и на много места в областите на Западна и Северна България ще има условия за снеговалежи. По-късно през нощта сняг ще превали и в Североизтока. Снежна покривка ще се задържи най-вече в западната половина на Стара планина и предпланинската част там.