Вицепрезидентът: Липсва задълбоченият разговор с българското общество за влизането в еврозоната
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Декември 2022 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: Липсва задълбоченият разговор с българското общество за влизането в еврозоната

/КРОСС/ „Голяма грешка съпътства процеса по присъединяване на България към еврозоната. Това е липсващият и досега разговор с българското общество. Опитът на всички нас сочи, че липсата на информираност е най-хранителната среда  за скептицизъм, за съмнения, отхвърляне, води до несигурност, до лапите на конспиративни теории." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията „България в еврозоната - предимства и възможности". Форумът, в който ще събере министри, представители на бизнеса, на банковия и финансовия сектор от страната и чужбина, се организира от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Дир.бг и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

Вицепрезидентът призова за широка разяснителна експертна кампания за позитивите и негативите от приемането на еврото. „Често чуваме, че България в еврозоната е от национален интерес. Как убеждаваме гражданите в това? Мит ли е, че ще поскъпнат стоки и услуги? Ако да - как го опровергаваме? Какви да бъдат контролните механизми, за да не се допуска спекулативно вдигане на цените и злоупотреби? Членството в еврозоната като възможности, отговорности, работещи предложения - така ли е? Ще се повиши ли инфлацията? Как ще засегне потреблението", постави въпроси Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е убедена, че не бива да се гледа на еврото като цел, а като инструмент за развитие. „Влизането в еврозоната е възможност да участваме активно, с позиция в решенията за общата парична политика, да бъдем субект в тези политики, а не обект. Дава възможност за равноправно участие в срещите на Еврогрупата, където се взимат най-важните решения в ЕС за бъдещи програми и механизми за финансиране, за приоритети, за реакции при кризи. Членството в еврозоната е реални перспективи, по-голямо доверие към страната - от инвестициите, до лихвените проценти", посочи Илияна Йотова.

Тя призова да не се допуска техническите критерии за членство в еврозоната да бъдат заменени с политически и да бъдат поставяни в зависимост от други европейски механизми, като даде пример с неприемането на България в Шенген и обвързването му с Механизма за сътрудничество и проверка. „Това изместване обезсмисля европейските договори и собствените ни решения, води до двойни стандарти, до загуба на доверие и евроскептицизъм", посочи вицепрезидентът.

В изказването си Илияна Йотова благодари на Българската народна банка за успешната работа и на служебното правителство за резултатните действия по пътя към членство в еврозоната.