Държавният глава в Истанбул: България и Турция споделят обща отговорност за сигурността на Югоизточна Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Декември 2022 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавният глава в Истанбул: България и Турция споделят обща отговорност за сигурността на Югоизточна Европа

/КРОСС/ България и Турция са съседи в регион, заобиколен от военни кризи и конфликти и споделят обща отговорност за гарантирането на сигурността, стабилността и просперитета не само на своите граждани, а и на Югоизточна Европа. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. Българският президент бе на посещение в Истанбул по покана на турския си колега. В двореца „Вахдеттин" двамата президенти проведоха среща „на четири очи" и ръководиха пленарните разговори между българската и турската делегации.

Войната на Русия срещу Украйна поставя на изпитание не само европейската архитектура за сигурност, но и икономическите и социални системи в съседните държави, посочи Румен Радев. Българският президент приветства действията на президента Реджеп Тайип Ердоган и на Република Турция в търсенето на решение за прекратяване на военните действия, както и за постигнатото споразумение между Турция, ООН, Украйна и Русия за износ на зърно през Черно море, както и за размяната на военнопленници.

Президентът Радев подчерта също така, че в резултат на военните действия в Украйна единственият надежден сухопътен маршрут от Азия и Африка към Европа е през Турция и България и това вече се отчита на граничните контролно-пропускателни пунктове между двете държави. Затова те ще бъдат модернизирани и разширени, а на дневен ред в двустранните отношения е и цялостното усъвършенстване и разширяване на транспортната и енергийна инфраструктура, посредством която да бъдат осигурени веригите на доставки и енергийната диверсификация.

Обща бе позицията, че двустранният стокообмен, който достигна 6 млрд. долара, не изчерпва потенциала на икономическите възможности. Като особено перспективни сфери на сътрудничество бяха откроени търговията, транспорта, енергетиката и отбраната. Българският държавен глава изрази признателността си за оказаната от Турция подкрепа за осигуряването на доставки на втечнен природен газ в труден за страната ни момент. 

Двете държави ще разширят партньорството си за охраната на общата граница с цел ефективно противодействие на нелегалната миграция и трафика на хора, борбата с тероризма и организираната престъпност, беше подчертано още по време на срещата. Потвърдено беше и доброто сътрудничество между правоохранителните институции и службите за сигурност на двете държави. „Високо оценяваме приноса на Турция за възпиране на повишаващия се миграционен натиск по нашата обща граница, която се явява външна за ЕС и очакваме още по-голяма ангажираност в общите ни усилия", заяви още Румен Радев.  Държавният глава допълни, че страната ни напълно разбира предизвикателствата, пред които е изправена нашата съседка за справяне с миграционните потоци и подкрепя продължаването на съвместните договорености и сътрудничеството между ЕС и Турция в тази насока.

В българската делегация участваха вицепремиерът по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев,  министърът на външните работи Николай Милков, министърът на енергетиката Росен Христов, както и министърът на отбраната Димитър Стоянов.

В рамките на визитата си в Република Турция президентът Румен Радев посети и производствения комплекс на компанията "Байкар", където се запозна на място с дейността на фирмата и проведе среща с нейното ръководство.