Експерт:В нито един сектор повишението на цените не успява да догони поскъпването
Секция: ИКОНОМИКА
10 Декември 2022 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт:В нито един сектор повишението на цените не успява да догони поскъпването

/КРОСС/ Покачването на цените у нас се усеща от всички, но не еднакво. Това става ясно от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

В кои области инфлацията е най-висока и къде парите на работещите са се стопили най-бързо?

Рекордно висока инфлация и увеличаващ се дял на домакинствата, които трудно покриват разходите си. Това са част от констатациите на националната статистика в годината, в която цените у нас бележат исторически пик.

В същото време според ИПИ ръстът на заплатите изостава средно с 3 пункта спрямо поскъпването. Разликата по области обаче е значителна. Инфлацията се отразява най-слабо във Враца. Сходни са резултатите и във Видин, Благоевград и София-област. На другия полюс остават Смолян, Ямбол и най-вече Разград, където заплатите изостават с повече от 10 пункта от инфлацията.

Правим проверка в три от областите - Ямбол, където трудно се справят, столицата, която е по средата, и във Врачанско, където почти догонват поскъпването.

Във Враца заради АЕЦ „Козлодуй" статистиката отчита средна брутна заплата от 1614 лв. Но хората усещат инфлацията с пълна сила. Заплатите са по-скоро около 1100-1200 лв., казват хора от града. Подобна на средната заплата и над нея  е реална само за работещите в атомната централа.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) в София средната работна заплата наближава 2400 лв. 

Отиваме на другия полюс - там, където поскъпването се усеща най-много. Според статистиката - средната заплата за Ямбол е 1353 лв. месечни.

Причина за голямата разлика между областите е в развитието на отделните отрасли в тях, казват икономисти. Във Враца например е развита енергетиката.

„Там, където виждаме най-голямо изоставане, са икономически слаби области. Там говорим за забавяне на заплатите спрямо ръста на инфлацията с 10 пункта. Тоест да речем, че ако инфлацията е 16-17 процента, то ръстът на заплатите е с 10 процента", обяснява икономическият експерт Адриан Николов. Той напомня, че средната заплата е фактор, който е повлиян от големите разлики в отделните сектори.

„Ако вземем София за пример, ножицата е между над 4000 лв. брутно месечно за IT сектора, до 1000 лв. брутно за хотелите и ресторантите. Във Враца ситуацията е  сходна", обяснява експертът.

Разлика има не само в заплатите, а и в цените на регионално ниво. Според онлайн платформа вечеря за двама в ресторант във Враца например струва около 50 лв. В София - над 70 лв., а в Ямбол - около 40 лв.. Цената на хлябът в София е около 1,90 лв. ,а в другите два региона - 1,60 лв. 12 яйца в във Враца ще ни струват 3,40 лв., в София - близо 5 лв., а в Ямбол - 3,60 лв.

Официални данни за цените по общини обаче няма - поради което е трудно да се изчисли инфлацията по райони. Друга тревожна тенденция - в нито един сектор повишението на цените не успява да догони поскъпването.

По последни данни - ръст в доходите си са имали 1/3 от домакинствата. Но 75% от тях трудно покриват ежедневните си разходи.