Новият GT2 разширява клиентската спортна програма на Mercedes-AMG
Секция: Автомобили
12 Декември 2022 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новият GT2 разширява клиентската спортна програма на Mercedes-AMG

/КРОСС/ Mercedes-AMG непрекъснато разширява своята програма за състезания за клиенти. През сезон 2023 г. флотът от автомобили GT3 и GT4 от Афалтербах ще присъедини и модел GT2 като най-мощното хомологирано състезателно превозно средство в дванадесетгодишната история на клиентската състезателна програма.

Докато GT3 все повече се управлява от професионалисти, а GT4 е основно вратата към света на GT състезанията, GT2 е насочен основно към целевата група шофьори, които не се състезават всеки уикенд. С 520 кВт/707 к.с., новият член на семейството на Customer Racing е над нивото на GT3 - както по отношение на конски сили, така и по отношение на максимална скорост.

Източникът на захранване е AMG 4.0-литров, V8 битурбо двигател. Мощността се предава чрез подредена шестстепенна състезателна кутия с модифицирани степени на предавките. Отвън всеки детайл е проектиран за спортно представяне - от широката предна част с големите отвори за охлаждащ въздух до мускулестата задна част. Карбоновият преден капак има голям отвор за отработен въздух и така наречените жалузи са интегрирани в карбоновите калници на предния мост, които също оказват влияние върху аеродинамиката.

Изцяло новоразработеното, едностепенно и многократно регулируемо задно крило, което се държи от отличителна стойка тип „гъша шия", трябва да допринесе значително за прецизното управление. Както е обичайно при автомобилите AMG Customer Racing, вариантът GT2 също се характеризира с надеждна управляемост. Това означава, че дори неопитни шофьори могат бързо да изградят увереност зад волана му.

За оптимална защита на пътниците, Mercedes-AMG GT2 използва, наред с други неща, специфични за състезанията системи за подпомагане, като многократно регулируем тракшън контрол или най-новото поколение ABS за моторни спортове. Интериорът на автомобила е защитен от стоманена клетка за безопасност, закрепена с болтове към алуминиевата пространствена рамка.

Карбонова клетка за безопасност при шофиране има шестточков предпазен колан и персонализирана ергономична пяна за седалка. Предпазни мрежи, спасителен люк в покрива, карбонов предпазен резервоар и мощна пожарогасителна система за моторни спортове допълват цялостното оборудване за безопасност на Mercedes-AMG GT2.

Новото превозно средство ще бъде допълнително тествано през следващите седмици - включително на състезателни писти за следващия сезон на европейските серии GT2. В допълнение към различни тестови състезания са планирани и тестове за издръжливост при състезателни условия.