Зеленият хипермаркет Kaufland-Горубляне спечели „Сграда на годината“ 2022
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Декември 2022 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зеленият хипермаркет Kaufland-Горубляне спечели „Сграда на годината“ 2022

/КРОСС/ Двата най-нови хипермаркета на Kaufland България получиха отличия на престижния конкурс „Сграда на годината“. Зеленият магазин на ритейлъра в кв. Горубляне е отличен с първа награда в категория „Зелени сгради“. Откритият през лятото хипермаркет в столичния квартал „Младост 4“ също получи номинация от престижното жури на конкурса в категорията „Търговски сгради и ритейл паркове“.

“В последните години ние от Kaufland България целенасочено инвестираме в енергийна ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък от дейността си. Това намира пряко отражение върху новите сгради, които проектираме и изграждаме за нашите магазини. Есента открихме нашия първи зелен хипермаркет в кв. Горубляне и това, че той днес получава определението „Зелена сграда на годината“ е безспорно признание за работата на целия ни екип”. Това подчерта при получаването на наградата Тодор Левенов, ръководител направление „Нови проекти и модернизации“ в Kaufland България.

Kaufland-Горубляне е най-новият филиал на компанията. Той е и първият „зелен“ хипермаркет на веригата, изграден изцяло според най-актуалните стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство. Оборудван е с редица щадящи околната среда системи. Обектът се захранва със 100% „зелена“ енергия, а цялото осветление е LED базирано. На покрива му предстои да бъде разположена фотоволтаична инсталация, която ще покрива приблизително 20% от собствените годишни нужди на хипермаркета. В допълнение на това, повече от 6 000 м² от площта на имота, върху който е построен Kaufland Горубляне, са превърнати в парк. В него са засадени различни видове дървета и храсти, като изборът им е съобразен с тяхната способност да абсорбират по-големи количества въглероден диоксид. Това решение влияе пряко върху редукция на топлинните острови на града и намалява влиянието на автомобилния трафик по бул. „Самоковско шосе“.

Хипермаркет е проектиран така, че да комбинира успешно модерна визия и архитектура с най-доброто обслужване и преживяване за клиентите. За тяхно улеснение и ориентир сред разнообразието от над 20 000 качествени и свежи стоки, търговската зала е изградена на базата на навигационна система в различни цветове за отделните категории стоки, а в касова зона ги очакват няколко модерни каси на самообслужване. Зоната с наематели също може да се похвали с разнообразие от продукти и услуги, предлагани от партньорите на Kaufland в съответствие с One Stop Shopping концепция.

Откритият през лятото хипермаркет в столичния кв. „Младост – 4“, който получи номинация в категорията „Търговски сгради и ритейл паркове“, също е изграден според съвременните изисквания на най-висок клас енергийно ефективни ритейл сгради. Той е оборудван с редица системи, щадящи околната среда, включително и иновативна „зелена“ климатична система, която комбинира отопление и охлаждане. Тя не използва фосилни горива, а остатъчната топлина от хладилните витрини и помещения. Хипермаркетът разполага и с последно поколение LED осветление, чрез което се постига около 30% икономия на енергия за осветление и осезаем спад във въглеродните емисии.

Повече за конкурса „Сграда на годината“

„Сграда на годината“

Неговата цел е да, както и техните инвеститори, архитекти и строители.

Конкурсът се организира от „ГРАДЪТ Медиа Груп“ и е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Номинациите за наградата се определят от авторитетно жури, включващо представители на институционалните, професионалните и академични общности, браншовите организации и водещи компании от бизнеса.