Иво Христов: Ние сме най-големият враг на собственото си присъединяване към Шенген
Секция: Коментари
17 Декември 2022 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иво Христов: Ние сме най-големият враг на собственото си присъединяване към Шенген

/КРОСС/ Парламентът на Европа се произнесе почти единодушно за встъпването на България и Румъния в Шенген, но волята на избраниците на европейските народи няма никакво значение, когато един премиер - в частност нидерландският, трябва да употреби казуса за вътрешнополитически електорални нужди. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът Иво Христов.

По думите му ние, българите, сме най-големият враг на собственото си встъпване в Шенген.

"Направи ми впечатление, когато президентът реагира на поведението на г-н Рюте, как десните тролове убеждаваха нашите западноевропейски партньори, че ние действително не заслужаваме да встъпим в Шенген и представяха премиера Рюте, едва ли не, като пазител на върховенството на закона, който ревниво бди над това той да триумфира в България. Нищо подобно! Има икономически съображения зад всичко това. Има страни, които не желаят да паднат административните бариери по южния вход към Европа, откъдето може да влезе могъщата турска икономика и ред други стоки от Близкия Изток. Има и апетити около следвоенното възстановяване на Украйна", обясни той и допълни, че е наивно да се мисли, че някакви възвишени ценности стоят зад нидерландския отказ - има корист.

Иво Христов коментира темата със санкциите, които Европа налага на Русия във връзка с войната в Украйна. Той нарече санкциите икономическо самоубийство - целят да навредят на Русия в този конфликт и успяват донякъде, но вредата върху европейската икономика е по-драматична.

По думите му се кумулира недоверие и се създават условия да не бъде предприета никаква мирна инициатива, а това ни вкарва в руслото на войната "до победен край", която може да завърши само с още по-голямо ожесточение, повече жертви, повече опустошение, а дори и самоунищожение.

Според Христов Европа сама е направила необходимото, за да не може да играе никаква дипломатическа роля.

"Обявявайки Русия за терористична държава, ние очевидно не можем да организираме преговори с терористи. Ние сами гласувахме да имаме пасивна роля в този конфликт - ролята на платец. Европа плаща цената на войната", каза той.