Министър Илин Димитров участва в официалната церемония по откриването на ски сезона в Банско
Секция: Туризъм
18 Декември 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Илин Димитров участва в официалната церемония по откриването на ски сезона в Банско

/КРОСС/ Служебният министър на туризма д-р Илин Димитров участва в официалната церемония по откриването на ски сезона в Банско, която се проведе на централния площад „Никола Вапцаров". Домакин на събитието бе кметът на града Иван Кадев, който даде символичен старт на зимния туристически сезон 2022/2023.

Министър Димитров обсъди с представители на местния бизнес и на местните власти актуални проблеми, свързани с предстоящия сезон. Акцентът бе в областта на сигурността и осигуряването на допълнителна медицинска помощ за туристите в планината.

В церемонията участваха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, ректорът на НСА проф. Николай Изов, със специалното участие на ски легендите Мария Хьофл-Риш - трикратна олимпийска и двукратна световна шампионка по ски и Марк Жирардели - петкратен носител на Световната купа и почетен гражданин на българския курортен град. Със своето присъствие и подкрепа те не само работят за каузата на българския туризъм и зимен спорт, но и ясно декларират световното ниво на нашия обичан и предпочитан от мнозина курорт - Банско. От сцената участниците напомниха, че само след месец предстоят стартове на Световната купа по сноуборд, които ще поставят България и Банско в светлината на прожекторите в началото на 2023 година.

В обръщението си министър Димитров благодари на домакините - на кмета и гражданите на Банско - за неуморната им работа по издигането на престижа на знаковия за българския туризъм и зимните спортове курортен град. Той пожела успешен сезон и повече сняг.

Министър Димитров подчерта многообразието в туристическия продукт, който предлага курортният град - величествена планина с живописни гледки и вълнуващи приключения през цялата година - за пътешественици, алпинисти и авантюристи, фотографи и любители на голф и разнообразни екстремни спортове, топли лековити минерални води и чист въздух, които са основа за развитие на балнеологията и здравния туризъм, уникална и изключително вкусна кухня, която в съчетание с винения туризъм, автентичната атмосфера, архитектура и фолклор придават на преживяването особена сила.

Събитието беше съпроводено от представяне на кулинарни изкушения и дегустация на традиционни ястия от региона, обединени под надслова „Уникално Банско". В празника се включиха ансамбъл „Чинари", които потопиха зрителите в автентичната атмосфера на българския фолклор. Гостите станаха свидетели и на красиво огнено шоу.