Mitsubishi пуска нов ASX
Секция: Автомобили
19 Декември 2022 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Mitsubishi пуска нов ASX

/КРОСС/ През пролетта на 2023 г. в Европа ще бъде пуснат в продажба нов модел Mitsubishi ASX. Това е знак, че японската марка ще продължи присъствието си на Стария континент след индикациите за нейното оттеглянето и оредяването на моделната гама в последно време, съобщи "Труд бг".

В момента ASX не се произвежда за Европа, но той е един от най-успешните модели на Mitsubishi с повече от 380 000 продадени автомобила на континента. След ASX предстои въвеждането на пазара и на друг модел на японската марка, който носи познато име. През втората половина на 2023 г. в европейските държави ще бъде лансирано ново поколение Colt.

Новият Mitsubishi ASX е базиран на платформата CMF-B на алианса Renault Nissan и ще се произвежда в завода на Renault в испанския град Валядолид. От техническа гледна точка японският модел е дериват на Renault Captur. Външната прилика между тях също е очевидна.

Дилърите на Mitsubishi с нетърпение очакват появата на ASX. Бъдещите купувачи ще имат избор между два типа електрифицирано задвижване. Единият вариант е с Plug-in хибридна система (PHEV), а другият е с „мека" хибридна система без зареждане от външен източник (HEV). В някои държави ще се предлага и изцяло бензинова версия, която ще е налична само с механична скоростна кутия. Хибридите ще бъдат с автоматици.

През 2013 г. японската марка пусна първия в света Plug-in хибриден SUV автомобил в света - Outlander. Той се превърна в хит и от него на европейския пазар са продадени повече от 200 000 екземпляра. През 2021 г. в гамата се включи компактният Plug-in хибриден кросоувър Eclipse Cross.