Правителството одобри 1 940 000 лева допълнителни средства за библиотеката на УНСС
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Декември 2022 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството одобри 1 940 000 лева допълнителни средства за библиотеката на  УНСС

/КРОСС/ Допълнителни средства в размер на 1 940 000 лева за библиотеката на Университета за национално и световно стопанство са одобрени на заседание на Министерски съвет на 21 декември 2022 г. Допълнителният тансфер е чрез бюджета на Министерство на образованието и науката е за основен ремонт и за внедряване на съвременни технологии за почистване и съхранение на книжните единици и за по добро и модерно обслужване на ползвателите.

„За нас това е изключително ценна и навременна подкрепа. Радостни сме че правителството обърна специално внимание на нуждите на УНСС в предколедното си заседание. Библиотеката на УНСС съхранява изключително ценен архив и спешно се нуждае от основен ремонт на хранилищата, които са под кота „О" и са перманентно влажни. Също така е необходимо да се подобрят условията, да се предоставят модерни услуги за всички студенти и преподаватели, да се изградят кътове за социална комуникация", каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Библиотеката е разположена в помещения, които не са ремонтирани от години. Книгите са подредени на морално остарели стелажи и не отговарят на съвременните изисквания за функционалност. Мястото за обслужващите гишета е малко и поради това е нефункционално. Няма и подходящо място за провеждане на групови занимания на студенти, премиери на книги, отриване на изложби и други културни събития.

Всички се надяват със субсидията библиотеката на УНСС да се превърне в културен център, отговарящ на съвременните изисквания, място за комуникация и развитие на научната дейност. Да стане база за развитието на научноизследователската дейност, не само чрез богати библиотечни колекции, но и чрез осигуряване на отдалечен достъп до световни научно-информационни бази данни.