Зеленият хипермаркет – Kaufland-Горубляне с поредна награда за устойчивост
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Декември 2022 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зеленият хипермаркет – Kaufland-Горубляне с поредна награда за устойчивост

/КРОСС/ Най-новият хипермаркет на Kaufland България, който беше открит през септември месец в столичния квартал Горубляне, получи поредна награда за своята устойчивост.

След като беше обявен за победител в категория „Зелени сгради“ в престижния конкурс „Сграда на годината“, зеленият магазин на лидера в ритейла беше отличен и в категория „Околна среда“ на наградите „Социално отговорен стратегически мениджмънт“ на Министерството на труда и социалната политика. Те се връчват за втора поредна година и имат за цел да популяризират добрите примери в корпоративната социална отговорност и да насърчат повече компании да се ангажират със социални каузи, които повишават качеството на живот и подпомагат социалното, икономическо и екологично устойчиво развитие на обществото.

Зеленият хипермаркет Kaufland-Горубляне получи първото си отличие още при откриването на обекта от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Заради инвестициите на компанията в зелени и устойчиви политики, Kaufland беше удостоен със специалната грамота за устойчиво развитие.

„От първата копка до първия клиент, нашият най-нов магазин пресъздава в цялост политиката за устойчивост, която Kaufland България реализира през последните години. В него са имплементирани широка гама от иновации, насочени към намаляване на въглеродния отпечатък, повишаване на енергийната ефективност и намаляване на пластмасата за еднократна употреба“, отбеляза при получаване на наградата мениджър „Корпоративни комуникации и CSR“ в Kaufland България – Кремена Георгиева.

Магазинът в Горубляне е първият „зелен“ хипермаркет на веригата, изграден изцяло според най-актуалните стандарти за екологично и енергийно ефективно строителство. Оборудван е с редица щадящи околната среда системи. Обектът се захранва със 100% „зелена“ енергия, а цялото осветление е LED базирано. Хипермаркетът има иновативна климатична система, която се захранва с остатъчната топлина от хладилните витрини и помещения и не използва фосилни горива. Хладилната инсталация на обекта се захранва с нискоемисионен хладилен агент. Всички витрини са затворени с вратички – мярка, която допълнително намалява въглеродните емисии със 180 т CO2 годишно. На покрива му предстои да бъде разположена фотоволтаична инсталация, която ще покрива приблизително 20% от собствените годишни нужди на хипермаркета. В допълнение на това, повече от 6 000 м² от площта на имота, върху който е построен Kaufland Горубляне, са превърнати в парк. В него са засадени различни видове дървета и храсти, като изборът им е съобразен с тяхната способност да абсорбират по-големи количества въглероден диоксид. Това решение влияе пряко върху редукция на топлинните острови на града и намалява влиянието на автомобилния трафик по бул. „Самоковско шосе“.