Патриарх Неофит: Нека да отворим сърцата си за страдащите
Секция: Коментари
25 Декември 2022 06:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит: Нека да отворим сърцата си за страдащите

/КРОСС/ В тази нощ на очакване сме заедно с Божията майка, с праведния Йосиф и с витлеемските пастири, присъединяваме се към това вселенско ликуване и свеждаме глави пред повития в яслите младенец, и принасяме Богу нашата най-дълбока любов и благодарност в отговор на беззаветната любов, с която Бог пръв ни възлюби и проводи при нас Своя единороден Син - чрез когото да имаме живот вечен. Това казва в словото си за Бъдни вечер Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, прочетено на празничното вечерно богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от Мелнишия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

В словото си патриарх Неофит отбелязва, че в тази несравнима по святост и тишина нощ, часове преди да ни озари светлината на Христовото Рождество, най-силно чувстваме свързаността си като голямо християнско семейство, защото с идването на Божия син на земята бяхме утвърдени като чеда на нашия любящ небесен отец. Това свидетелства и евангелистът, че на всички, които са приели Божия син, и са повярвали в него, той даде възможност да станат чеда Божии.

В святата нощ, която ни събира заедно, в благодатната топлина на храмовете и в уюта на домовете ни, нека отворим сърцата си за страдащите, обезнадеждените, да покажем, че нашето християнство е живо и действено, че то е не само думи, но е и дела - чрез любов, състрадание и милосърдие, отправя призив Негово Светейшество.

Патриарх Неофит казва, че гладните и жадните, болните, угнетените, гонените и онеправданите, всички те са навсякъде около нас и се нуждаят от надежда и упование, от свидетелства за Божията милост и любов. Рождественските дни са благодатна възможност за нас, християните, чрез свидетелството на вярата и чрез делата си да припомним на всички, че Бог не е изоставил човечеството, че Божията любов към нас остава все така неизменна, както и преди две хилядолетия, когато в покрайнините на древния Витлеем Бог стана човек - заради нас и заради нашето спасение. Божият мир и неговата велика милост и любов да бъдат с всички нас, и светлината на Христовото Рождество да озари всички човешки сърца. Светли и благословени рождественски празници, отправя благослов в словото си българският патриарх Неофит, прочетено пред събралите се вярващи на вечерното богослужение за Бъдни вечер в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Празничното вечерно богослужение за Бъдни вечер се водеше от Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, с благословението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Заедно с епископ Герасим в патриаршеската катедрала в празничната литургия участваха също епископи, дякони и архимандрити от Българската православна църква - Българска патриаршия, както и представители на поместни православни църкви у нас.

В средата на храма беше поставена празничната икона, украсена с цветя, на която бяха изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос.

Сред вярващите, дошли в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", бяха дъщерята на Симеон Сакскобургготски - Калина, нейният съпруг Китин Муньос и техният син. В храма бяха дошли и много вярващи, за да съпреживеят заедно празничната литургия за Бъдни вечер. Сред тях беше и Емил Велинов, който отговаря за църковния протокол в Българската православна църква -Българска патриаршия, а преди това беше директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Бъдни вечер един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството.