Митове и факти за солта
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Декември 2022 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митове и факти за солта

/КРОСС/ Солта е една подправка, която ползваме всеки ден. Тя е задължителна за почти всяко ястие и едва ли има човек, който не я е опитвал. Но знаете ли, че всъщност солта е доста интересна и има дълга история? Днес ще ви разкажем повече.

В миналото солта е била изключително ценна, че дори и по-скъпа от златото. Това се дължи на факта, че по онова време, хората все още не можели да добиват лесно сол, а пък всички се нуждаели от нея. В древен Рим тя била основното средство за разплащане, а в Китай, солта била облагана с данък.

Най-скъпата сол в целия свят струва 400 долара за един килограм. Това, което я прави толкова специално е, че се пече цели девет пъти в бамбуков прът на изключително висока температура.

В някои части на света, като в Тибет, хората заменят захарта със сол при приготвянето на чай. Звучи странно, но пък мнозина твърдят, че е много добре на вкус.

Във Франция имало данък сол, като само и единствено царят имал възможност да я закупува. Тя се продавала, а цената и се променяла спрямо състоянието на хазната на царя. Този данък бил налаган до 1940 година.

Солта помага за лечението на редица болести, като например синузит, астма и бронхит. Допълнително, тя може да бъде полезна при ухапване от пчела, тъй като премахва сърбежа бързо и лесно.

Само 7% от солта се използва за готвене и в хранително-вкусовата индустрия. Всички други проценти биват използвани в химическата промишленост. Знаете ли, че цели 15% от солта се използват за избягване на заледяването през зимата?

Има хотел, който е направен изцяло от сол. Намира се в Боливия и започва да работи още през 1993 година. Всичко вътре е направено от сол, включително подът и таванът. А какво става зимата и есента, когато вали дъжд? Е, тогава стените биват укрепени от нови солни блокове.