Стефановден е, завършват коледните празници
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Декември 2022 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефановден е, завършват коледните празници

/КРОСС/ Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово - 27 декември. Със Стефановден завършват и коледните празници.

Свети Стефан е първият мъченик на христовата вяра. Житието на първомъченика разказва, че юдеите, притеснени от нарастващият брой вярващи, оклеветили Стефан, че хули Бога и по този начин го осъдили. В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни, но въпреки ужасното дело, малко преди да предаде Богу дух, Стефан се помолил: "Господи, не им зачитай този грях".

Смята се, че денят на светията е последния християнски празник, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръгът на старата година. По традиция младото семейство отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за т. нар. „мръсни дни" - жените не бива да метат, да мият косите си или да перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела.

Името Стефан означава венец Божий. Затова днес празнуват Стефан, Стефана и техните производни, както и Венцислав, Стоян и техните производни.