Руският посланик Елеонора Митрофанова трябва да се яви във външно министерство
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Декември 2022 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският посланик Елеонора Митрофанова трябва да се яви във външно министерство

/КРОСС/ Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова e извикана на среща днес в Министерството на външните работи (МВнР). На срещатa тя трябва да даде повече информация за обявяването на българския журналист от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев за издирване от Русия.

В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че той е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация".

Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните публикации по темата и са предприети мерки за гарантиране на неговата сигурност, включително чрез сътрудничество с партньорските служби, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Самият Грозев обясни пред БНТ, че няма информация какви са обвиненията срещу него. Той каза, че очаква подкрепа от българската държава, защото се опасява за своята безопасност и за тази на семейството си.

Досега помощ са му предложили 4 други страни.

С Митрофанова ще бъде обсъдена също забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически личности.