Служебният министър на енергетиката:Очаквам цената на природния газ да намалее след февруари
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Декември 2022 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служебният министър на енергетиката:Очаквам цената на природния газ да намалее след февруари

/КРОСС/ Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че очаква цената на природния газ да намалее след февруари. В интервю за Нова телевизия той посочи, че традиционно зимните месеци са най-тежки, с най-високи цени на газа. 

Моите очаквания са през февруари цената да е горе-долу същата и след това да успеем да я смъкнем надолу, добави той. Когато потреблението настигне предлагането и дори започне да го изпреварва, цената се вдига. Винаги зимните месеци са били по-скъпи, обясни министърът.

Той добави, че цената в момента се вдига заради скъпия газ, нагнетен в газохранилището "Чирен". Иначе в момента нашите договори са конкурентни и цената е добра и имаме добри оферти за следващата година. Отделно успяхме да осигурим терминали за газ, включително приключваме преговорите с Турция, което е голям пробив, каза Христов.

С осигурени канали и технически възможности за доставка ние имаме много по-силна позиция за производители и доставчиците на втечнен газ, така че да се сдобием с конкурентни цени. Вече говорим с тях за дългосрочни договори. Оттук нататък се очаква нещата да вървят към по-добре, добави министърът.