Български учен с международен екип описаха нов ектопаразит по прилепи в Казахстан
Секция: Наука
31 Декември 2022 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български учен с международен екип описаха нов ектопаразит по прилепи в Казахстан

/КРОСС/ Нов за науката вид ектопаразит по прилепи в Казахстан описа екип от учени от Русия, Казахстан и България. Това информират от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) на своята интернет страница. 

Нашият учен, участвал в международния екип, е д-р Хелиана Дундарова. Специалистите са публикували описанието на Spinturnix otonycterisi  (Acari: Spinturnicidae), ектопаразит по туркестанския дългоух прилеп Otonycteris leucophaea (Chiroptera: Vespertilionidae) в списанието Zootaxa.

До този момент са известни само единични находки на този вид прилеп в Централна Азия, а за Казахастан са познати две находища. В Червения списък на IUCN също липсва информация и статусът на Otonycteris leucophaea го обозначава като вид с неизвестни популационни тенденции. В допълнение, филогенетичната позиция на род Otonycteris все още остава неясна, което се потвърждава от изразената морфологична изолация на неговия специфичен ектопаразит, Spinturnix otonycterisi.

Може да се предполага, че този паразит е разпространен в обхвата на своя гостоприемник в Централна Азия. Изследването представя и ключ за определяне на видовете от род Spinturnix, съобщени от Казахстан, отбелязват учените.