Проф. Ива Христова: Очаква се пик на грип и остри респираторни заболявания през февруари
Секция: Здраве
03 Януари 2023 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Ива Христова: Очаква се пик на грип и остри респираторни заболявания през февруари

/КРОСС/ Засилва се изолирането на грип. Имахме по-ранен сезон и доказвахме предимно грип А H3N2 , но с течение на времето доказваме повече от другия - H1N1, а сега са по равно. Случаите на грип и остри респираторни заболявания се удвояват за две седмици и тази тенденция ще се запази през януари, а през февруари ще бъде пикът. Това каза за предаването „Твоят ден" на Нова телевизия проф. Ива Христова от НЦЗПБ.

По думите ѝ ръст на заболеваемостта и в Южна Корея и в САЩ.

"Случаите са много. Би било разумно да има изискване за тестове за ограничаване на разпространението. В момента набира един субвариант, който започна през август в Индия, от октомври е доминиращ в Азия. В САЩ вече е 41% от случаите. Той се залавя по-здраво за нашите рецептори и успява да заобиколи защитата от антитела, но Т-клетъчният имунитет ни пази. Хората над 70 г. обаче трябва да внимават", допълни още проф. Христова.

И потвърди, че е възможно и случаите на COVID да стигнат до 5000 на ден в края на януари.

"В Китай данните са много ограничени - те съобщават за 5000 случаи на ден, а анализатори смятат, че са над 1 млн. Наплив към здравната система определено има. Действително не протича тежко и няма висока смъртност, но нараства заболеваемостта", посочи проф. Христова.