МИР отваря 7 процедури за над 1 млрд. лв. в първите 6 месеца на 2023 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Януари 2023 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МИР отваря 7 процедури за над 1 млрд. лв. в първите 6 месеца на 2023 г.

/КРОСС/ По линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще бъдат отворени за кандидатстване седем процедури за 1.2 млрд. лв. само през първата половина на 2023 година, а общо до края на годината ще стартират 10 мерки за бизнеса. Подкрепата за микро-, малките и средни компании в страната ще е по три направления – Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ), новата програма конкурентоспособност (ПКИП) и новата програма за научни изследвания, иновации и дигитализация (ПНИИДИТ).

По НПВУ ще стартират общо 4 процедури за 711 млн. лв. до март - април. В края на януари - началото на февруари 2023 г. ще бъде отворена мярка за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ с бюджет от 200 млн. лв. Тя е за изграждане на фотоволтаични системи и батерии за локално съхранение на енергия за собствени нужди. Втората мярка ще е за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв. Общественото обсъждане по нея приключи на 2 декември и тя ще  бъде отворена за кандидатстване през януари от компании, получили „Печат за високи постижения“ от ЕК, за които финансирането в предишния програмен период не е стигнало.

До края на февруари се очаква да стартира и Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони и паркове за привличане на инвестиции („AttractInvestBG“). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 212,5 млн. лв. Максималният размер на безвъзмездно финансиране за индивидуален проект е до 40 млн. лв. Средствата ще са за цялостно или частично изграждане на инфраструктура в индустриалните зони и паркове. Инфраструктурата  може да бъде техническа (довеждаща и вътрешна), екологична (зарядни станции на слънчеви батерии за електромобили) и иновативна (научноизследователска).

Четвъртата процедура, която ще стартира до края на март по Плана през МИР ще бъде за Кръгова икономика с бюджет от 180 млн. лв. По нея освен малки и средни компании ще могат да кандидатстват и големи предприятия от сектора на преработващата промишленост.

По структурните фондове ще стартират общо 3 мерки в подкрепа на бизнеса. Първата процедура ще е по новата програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията (ПКИП) 2021 – 2027г. и ще бъде отворена още през месец март. Тя ще бъде за „Разработване на иновации в малки и средни предприятия за 127 млн. лв. През април се очаква да стартира и втората мярка по ПКИП за Внедряване на иновации в МСП за над 293 млн. лв.

През месец март ще може да се кандидатства и по първата мярка от новата за България Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация (ПНИИДИТ) 2021-2027г. - първата в историята на страната, която ще финансира внедряването на научни разработки в бизнеса. Процедурата ще бъде за изграждане на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове с бюджет от 140 мл. лв.